Alergen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Serbuk sari, salah sawijining alergen kang umum ditemokake.

Alergen yaiku senyawa kang bisa nginduksi imunoglobulin E (IgE) lumantar paparan arupa inhalasi (disedhot), ingesti (proses ngeleg), kontak, utawa injeksi.[1] Respon awak marang sawijining alergen kedadeyan lumantar proses kang kompleks lan didayani dening faktor-faktor, yaiku sifat inang, lingkungan,lan sipat fisik saka alergen.[1] Alergen minangka protein kang bisa ngrangsang respon imun awak lumantar reaksi enzimatik utawa aktivasi reseptor ing sel epitelium mukosa sacara langsung.[2] Tuladha-tuladha antigen spesifik yaiku:[2]

  • Aeroalergen

Protein utawa glikoprotein kang sumebar ing udhara lan sumbere saka macem-macem sumber, kayata spora kapang, serbuk sari tanduran, wulu kewan, lan telèk tengu sarta coro.[2]

  • Alergen panganan

Tuladhane pangananan kang biyasane nyebabake alergi tumrap bocah-bocah yaiku andog, susu, kedelé, gandum, lan kacang.[2]

  • Alergen lateks

Alergi kang disebabake dening karet lateks kang kerep dirasakake dening pekerja industri karet, petugas kesehatan, lan wong kang nglakoni oprasi nalika isih bayi.[2]

  • Alergen farmasi

Tuladhane penisilin lan sefalosporin.[2]

  • Alergen wisa srangga

Entubé srangga bisa ndadekake alergi tumrap manungsa.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (Inggris) Richard F. Lockey, Dennis K. Ledford (2008). Allergens and allergen immunotherapy. Informa Healthcare. ISBN 978-1-4200-6197-0. Page.31-32
  2. ^ a b c d e f g (en) William E. Paul (2008). Fundamental immunology. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 978-0-7817-6519-0.Page.1379-1381
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alergen&oldid=830699"