Akrofiseter

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
tengkorak akrofiseter

Akrofiseter (Acrophyseter) yaiku salah sawijining kéwan jinis Stem baboné paus sperma (paus sing bentuké kaya sperma) sing urip kira-kira 6 yuta taun kepungkur.[1] Jeneng Akrofiseter iku saka tembung |Yunani acros sing nduwèni teges akut, (nggambaraké moncongé sing cendhèk) lan physeter sing minangka jeneng èlmiah khusus kanggo paus sperma. Nanging ora padha kayadéné paus sperma saiki, Akrofiseter deinodon rélatif ora dawa-dawa banget, yaiku mung sawetara 4 meter dawanè lan duwé untu sing njangkepi rangangé sakloron, ngisor-ndhuwur; 12 ing saben rahang sisih dhuwur lan 13 ing saben rahang sisih ngisor. Untu-untuné sing gedhé lan landhep- landhep iki ora temata kaya paus biasané merga kuwi diwènèhi julukan deinodon sing asalé saka basa Yunani; deinos sing artiné "èlèk" lan tembung odon sing artiné "untu". Let antar untu sing ana ing rahang ngisoré kuwi rempet-rempetan sing nuduhaké yèn Akrofiseter kuwi bisa mamah panganané ora kaya iwak paus jaman saiki, sing ora duwé untu ing rahang dhuwurè. Iki uga negesaké yèn Akrofiseter seneng mangan kanthi mangsa sing ukurané gedhé kayata iwak paus sing luwih cilik saka awaké, misalé Piscolithax, Pinnipeds sajinis Akrofoka (Acrophoca) lan penguin kaya Spheniscus urbinai sing urip sajamané.[2]

Manéka karakteristik tengkoraké kaya ta ukuran untu lan anané anamel untu sing ing paus modhèrn ora ditemokaké ngindhikasikaké yèn Akrofiseter kuwi kamangka isih duwé sadulur karo klompok kéwan Brygmophyseter lan Zygophyseter lan kanggo klompok sing ing njeronè ana Aulophyseter lan klompok Physeteroid, Kogiid, lan Physeterids.[3]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cite doi 10.1016/j.crpv.2008.06.002 | noedit
  2. ^ (en)s1.zetaboards.com
  3. ^ (en)dinosaurs.about.com
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Akrofiseter&oldid=831824"