Grahana/Gerhana ꦓꦿꦲꦤ

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kebeneran sajrone gerhana surya 1999. Promosi solar bisa katon ing sadawane bagian (kanthi warna abang) uga filamen korona sing ekstensif.

Grahana ꦓꦿꦲꦤ utawa Gerhana yaiku fénoména astronomi ingkang kedadosan menawi setunggal benda angkasa ngabah mlebet bayangan setunggal benda angkasa bénten. istilah niki‌ umumé dipunginakaken konjuk gerhana srengéngé nalika posisi wulan manggen ing antawis Bumi uga srengéngé, utawi gerhana wulan kala sakunjukan utawi kesedayan penampang wulan tertutup dening bayangan Bumi. Nanging, gerhana ugi kedadosan ing fénoména bénten ingkang mboten hubungan kaliyan Bumi utawi wulan, kados ta ing planét bénten uga satelit ingkang dipunpek planét bentén.

Istilah gerhana paling asring dipunginakaken konjuk nggambaraken gerhana srengéngé, nalika bayangan wulan nglangkungi raén bumi, utawi gerhana wulan, nalika wulan ngabah datheng bayangan bumi. nanging, punika ugi sanguh ngerujuk ing kedadosan-kedadosan sak-werni punika ing njawi sistem Bumi-wulan: kados ta, setunggal planét ingkang ngabah datheng bayangan ingkang dipunpikantukaké déning salah satunggal wulanipun, wulan ingkang langkung datheng bayangan ingkang dipunpikantukaké déning planét inangipun, utawi wulan ingkang melintas mlebet bayangan wulan bénten. Sistem kartika binér ugi saged ngasilaken gerhana menawi bidang orbit kartika-kartika penyusunipun mambengi posisi panyanget.