Zhang Yimou

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Zhang Yimou
ZhangYimou-Hawaii.JPG
Zhang Yimou menerima penghargaan pada Hawaii International Film Festival 2005
Jeneng Cina (Tradhisional)
Jeneng Cina (Prasaja)
Pinyin Zhāng Yìmóu (Mandarin)
Asal Republik Rakyat Cina
Lair 14 November 1951 (umur 62)
Xi'an, Shaanxi, Republik Rakyat Cina
Pakaryan Sutradara, produser film, sinematografer dan aktor
Jeneng pasangan Hua Xie

Zhang Yimou (lair ing Xi'an, Shaanxi, 14 November 1951; umur 62 taun; Hanzi Sederhana: 张艺谋, Hanzi tradisional: 張藝謀) dheweké kuwi sutradara film RRC, Nalika esih rumaja, Zhang Yimou tau ngelakoni pagawean-pagawean kasar, kayata nyambut gawe dadi karyawan pabrik tekstil. [1] Nalika esih nyambut gawe ning pabrik tekstil kasebut, dheweké mulai anduweni pepénginan kanggo main lan njegur ning donya hiburan (film).[1]

Sadurungé njegur ning donya film, dheweké seneng marang fotografi lan seni lukis. [1] Jarené dheweké nganti rela menawa kudu ngedol getihé nganti limang sasi namung kanggo nduweni kamera kanggo photografi.[1]

Ning taun 1978, Zhang bisa mlebu ning nominasi ajang Beijing Film Academy lan ngelulusaké sekolahé ning taun 1982. [1] Sawisé kadadian kuwi Zhang Yimou tau nyambut gawe ning Guangxi Film Studio dadi cinematographer.[1]

Zhang Yimou nembe olih kasempatan dadi sutradara nalika taun 1987, dadi sutradhara kaping pisanan dheweké dadi sutradhara ning film kang judhulé RED SORGHUM. [1] Filmé kang kaping pisanan iki wis ngasilaké sapanghargan award kanggo Zhang. [1] Film kang judhulé RED SORGHUM iki ngeraih panghargaan ning ajang Berlin International Film Festival.[1]

Ora kurang saka 17 film wis tau disutradharai dening Zhang Yimou, sutradhara kawakan iki wis tau nyutradharai film kang judhulé HAPPY TIMES, HERO, lan film paling akir kang disutradharai dening dheweké yakuwi film kang judhulé MOVIE NIGHT.[1] [2]

Filmografi[sunting | sunting sumber]

Film-film kang tau dibintangi dening Zhang Yimou:

Taun Judul basa Inggris Judul basa Tionghoa Cathetan
1987 Red Sorghum 红高粱 Film paling apik nalika ajang Festival Film Internasional Berlin 1988
1988 Codename Cougar 代号美洲豹
1990 Ju Dou 菊豆 (dadi sawijining nominasi ning kategori Film basa Asing paling apik ning ajang Academy Awards)
1991 Raise the Red Lantern 大红灯笼高高挂 (dadi sawijining nominasi ning kategori Film basa Asing paling apik ning ajang Academy Awards)
1992 The Story of Qiu Ju 秋菊打官司 Film paling apik ning ajang Festival Film Internasional Venesia 1992
1994 To Live 活着
1995 Shanghai Triad 摇呀摇摇到外婆桥
1995 Zhang Yimou Segmen film antologi Lumière and Company
1997 Keep Cool 有话好好说
1999 Not One Less 一个都不能少 Film Paling apik ning ajang Festival Film Internasional Venesia 1999
1999 The Road Home 我的父亲母亲
2000 Happy Times 幸福时光
2002 Hero 英雄 (dadi sawijining nominasi ning kategori Film basa Asing paling apik ning ajang Academy Awards)
2004 House of Flying Daggers 十面埋伏 (dadi sawijining nominasi ning kategori Film basa Asing paling apik ning ajang Academy Awards)
2005 Riding Alone for Thousands of Miles 千里走单骑
2006 Curse of the Golden Flower 满城尽带黄金甲 (dadi sawijining nominasi ning kategori Film basa Asing paling apik ning ajang Academy Awards)
2007 Movie Night Segmen film antologi To Each His Cinema

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j (id)dipununduh tanggal 14 Agustus 2011 biografi Zhang Yimou dipununduh tanggal 14 Agustus 2011
  2. ^ (id)vidio Zhang Yimou dipununduh tanggal 15 Agustus 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zhang_Yimou&oldid=831953"