Yin lan Yang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Taiji, lambang tradisional untuk kekuatan Yin dan Yang

Ing filosofi Cina, konsep Yin-Yang biasanipun ing daèrah kidhul dipunsèbut Yin lan Yang. Biasanipun dipunginaakèn kanggè ndèskripsiakèn sifat kèkuatan ingkang saling gègayutan lan berlawanan ing donya punika lan kados pundhi piyambakipun saling mbangun setunggal sami sanès . Konsèp kasèbut adèdasar ing asal muasal saking katahipun cabang ilmu pengetahuan klasik lah filosofi Cina sèrta sagèd dipunginaakèn dados pedoman pengobatan Cina lan dados prinsip saking seni bela diri ingkang wontèn ing Cina, dados tuladha Baguazhang, Taijiquan (Tai Chi), lan qigong (Chi Kung) lan ramalan Ching.

Yin lan Yang saling berlawanan ing interaksi kaliyan donya ingkang langkung ombo lan dados bagian saking sistem ingkang dinamis. Sedaya hal gadahi kalih aspek kasebut yaiku Yin lan Yang, ananging boten saben aspek kasebut gadahi perwujudan ingkang gamblang ing objek lan menawi pasang surut utawi ngalir saking wekdal ing wekdal. Konsep Yin lan Yang asring dipunlambangaken kaliyan pinten-pinten bentuk ingkang gadahi variasi saking simbol Taijitu, ingkang sami langkung umum dipuntepang ing kebudayaan kidhul.

Wonten pinten=pinten persepsi (utamane ing kidhul) ingkang ngendikan menawi Yin lan Yang asring gaytaken kaliyan sesuatu ingkang sae lan jahat. ananging, filsafat Taoist biasanipun boten mratelaaken sesuatu ingkang sae utawi jahat lan penilaian moral, ingkang katingal kaitannya kaliyan konsep keseimbangan. Konfusianisme (Filosofi dari Dong Zhongshu, c. Abad 2SM) boten ngelam[iraken dimensi moral saking Yin lan Yang. Ananging ing istilah modern, istilah punika sebagian ageng sampun teradaptasi dening filosofi Budha Taoist.

Sifat Yin lan Yang[sunting | sunting sumber]

boten mungkir menawi wicanten babagan Yin lan Yang tanpa referensi saking tiyang ingkang gadahi pemanggih sanes , amargia Yin lan Yang gegayutan sami dadosa bagian saking sedayanipun. (tuladhane panjenengan boten saged ningali bagian ngandap sak deengipun ningali bagian inggilipun ). Sebuah ilustrasi ingkang njelenterehaken ide babagan pendalilan antawis kauripann pria saja utawi wanita saja. Ras punika badhe punah ing setunggal generasi. anangingn, pria lan wanita nyiptakaken generasi enggal ingkang memungkinkan sedaya kangge tahan gesang. Interaksi saking kalihipun saged ngelahirake ide-ide enggal. Yin lan Yang ngubah setunggal sami sanes kadasta arus ing salebeting laut. saben ingkang gesang badhe pejah, benih badhe tukul lan saklajengipun badhe pejah.

Penggunaan Asma Yin lan ingkang dados asma panggenan[sunting | sunting sumber]

Katah panggenan ing Cina, kadasta Luoyang, ngandut tembung Yang, lan pinten-pinten panggenan kadasta Huayin, ngandut tembun Yin. punika inggih punika cara ingkang sangat tradisional kangge nepataken asma-asma panggenan. Yang berarti panggenan punika ing lereng bagian Kidhul gunung utawi ing pinggir lor lepen . Tuladhane, Luoyang ing pinggir Lor Sungai Luo. Yin menika ing lereng Lor gunung utawi ing pinggir lidhul . Tuladhane, Huayin ing lereng Lor Gunung Hua.

Simbolisme Yin lan Yang[sunting | sunting sumber]

Yin inggih punika sisi cemeng kaliyan titik pethak ing bagian inggilipun lan Yang inggih punika sisi pethak kaliyan titik cemeng ing bagian inggilipun. Gegayutan antawis Yin lan Yang asring dipungambaraken kaliyan bentuk sinar matahari ingkang ing inggil gunung lan ing lembah. Yin (secara harafiah yaiku panggenan ingkang teduh) inggih punika daerah peteng ingkang merupakan bayangan saking gunung, sementara Yang (secara harafiah yaiku panggenan ingkang terang utawi gamblang ) inggih punika bagian ingkang boten terhalang dening gunung. Saat matahari bergerak, Yin lan Yang secara bertahap tuker panggenan setunggal ingkang sami sanes , ngungkapaken punapa ingkang boten gamblang lan deleake ingkang sampun kaungkap . Yin dipuntandai kaliyann sesuatu ingkang lambat, lembut, ngasilaken, menyebar, dingin, basah, lan pasif. gegayutan kaliyan toya, bumi, bulan, feminitas lan ndalu. ingkang sakwalike dipuntandai kaliyann cepat, keras, padat, fokus, benter, garingg, lan agresif. gegayutan kaliyan geni, langit, matahari, maskulinitas lan siang .

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Porkert (1974). The Theoretical Foundations of Chinese Medicine. MIT Press. ISBN 0-262-16058-7.
  • Taylor, Rodney Leon (2005). The Illustrated Encyclopedia of Confucianism, Vol. 2. New York: Rosen Publishing Group. p. 869. ISBN 978-0-8239-4079-0.
  • Muller, Charles. "Daode Jing".
  • http://www.iep.utm.edu/y/yinyang.htm
  • Osgood, Charles E. "From Yang and Yin to and or but." Language 49.2 (1973): 380–412 . JSTOR. 16 Nov. 2008 <http://www.jstor.org/search>.
  • Giovanni Monastra: "The "Yin–Yang" among the Insignia of the Roman Empire?", Sophia, Vol. 6, No. 2 (2000)
  • Late Roman Shield Patterns. Notitia Dignitatum: Magister Peditum
  • Helmut Nickel: "The Dragon and the Pearl", Metropolitan Museum Journal, Vol. 26 (1991), p. 146, Fn. 5
  • Woolidge, Doug (June 1997). T’AI CHI The International Magazine of T’ai Chi Ch’uan Vol. 21 No. 3. Wayfarer Publications. ISSN 0730-1049.
  • Hoopes, Aaron (2007). Zen Yoga: A Path to Enlightenment though Breathing, Movement and Meditation. Kodansha International. ISBN 978-4-7700-3047-4.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yin_lan_Yang&oldid=835229"