Vladimir Voronin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Vladimir Voronin
Владимир Воронин
Vladimir Voronin

Mangsa jabatan
7 April 2001 – 11 September 2009
Perdhana Mentri Dumitru Braghiş
Vasile Tarlev
Zinaida Greceanîi
Pejabat sadurungé Petru Lucinschi
Pengganti Mihai Ghimpu (Pejabat)

Mangsa jabatan
12 Mei 2009 – 28 Agustus 2009
Pejabat sadurungé Ivan Călin (Pejabat)
Pengganti Mihai Ghimpu

Mangsa jabatan
5 Mei 2009 – Sekarang
Mangsa jabatan
Maret 1998 – April 2001
Mangsa jabatan
badan legislatif ke-10 – badan legislatif ke-11

Mangsa jabatan
1988 – 6 Juni 1990
Perdhana Mentri Ivan Călin
Petru Pascari
Pejabat sadurungé Gheorghe Lavranciuc
Pengganti Ion Costaş

Lair 25 Mei 1941 (umur 73)
Corjova, Uni Soviet (kini Moldova)
Kabangsan Romania
Partai pulitik Partai Komunis (1993–Sekarang)
Partai pulitik (liyané) Partai Komunis (Sebelum 1991)
Pasangan Taisia Mihailovna
Anak anak Oleg Voronin,
putri Valentina Voronin
Almamater (1) All-Union Institute for Food Industry; (2) Akademi Ilmu Sosial Komite Sentral Partai Komunis Uni Soviet; (3) Akademi Departemen Dalam Negeri Uni Soviet
Profèsi Insinyur
Ekonom
Agama Ortodoks Timur

Vladimir Nicolaevici Voronin (Basa Rusia: Владимир Николаевич Воронин, Vladimir Nikolaevič Voronin; lahir 25 Mei 1941) inggih punika politikus Moldova. piyambakipun njabat Presiden Moldova ke-3 (2001-2009) dan Sekretaris Pertama Partai Komunis Republik Moldova (PCRM) ing taun 1994. Piyambakipun inggih punika tiyang Eropa kawiwitan ingkang kapilih sècara dèmokratis dèning Partai Komunis dados kepala negara saksampunè pembubaran Blok Wetan.

Keluarga lan Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Vladimir Voronin Nicolaevici lahir ing dèsa Corjova, Distrik Dubăsari Republik Sosialis Soviet Moldavia. Meskipun asmanipun Russified, asal-usul suku (etnis)-nipun dados tiyang Moldova.[citation needed] Menawi Voronin inggih punika komunis seumur hidup ingkang ngèjar kebijakan ramah kaliyan Rumania ing pintèn-pintèn wèkdal selama taun 2000-an, kakekipun Isidor Sârbu inggih punika seorang pèjuang anti-komunis ing Rumania saksampunè taun 1944.[1][2][3] Ibunya, Pelagheia Bujeniţă meninggal pada tanggal 2 Juli 2005.[4] Voronin lulus saking Sekolah Tinggi Koperasi (Kooperativny technikum ) ing Chişinău (1961), Institut Industri Makanan Uni Soviet (1971), Akademi Ilmu Sosial Komite Sentral Partai Komunis Uni Soviet (1983), dan Akademi Departemen Dalam Negeri saking Uni Soviet (1991).

Wiwitan Karir[sunting | sunting sumber]

Menika dipunwiwiti merdamel ing 1961 dados kepala pabrik roti ing kota Criuleni. Selama periode 1966-1971, Voronin njabat wakil direktur pabrik roti ing Criuleni lan kepala pabrik roti ing Dubăsari.

Ngantos sedasa taun saklajengipun, piyambakipun aktif ing administrasi negara saking SSR Moldavia lan berturut-turut dados anggota komite eksekutif ing kota Dubăsari lan Ungheni, Komite Eksekutif Distrik Ungheni, lan, wiwit 1983, dados inspektur lan wakil direktur Bagia Organisasin Komite Sentral Cabang Moldova Partai Komunis Uni Soviet. ing taun 1985, piyambakipun dipunangkat dados kepala bagian ing Dewan Menteri SSR Moldavia. Ngantos periode 1985-1989, Voronin njabat dados sekretaris kawiwitan saking Komite Partai Komunis Kota Bender. Ngantos periode 1988-1990, piyambakipun njabat Menteri ing Negeri SSR Moldova. ing kedudukan kasebut, piyambakipun nganjuraken supados mboten ginaaken kekerasan ing meredam demonstrasi-demonstrasi rakyat ingkang anti-Soviet ing surya 7 dan 10 November 1989.[5] Pada siaran televisi yang dipuntayangaken negara punika ing surya 8 April, Voronin katingal nyesal saksampune polisi sampun nghalau Kerusuhan Sipil Moldova taun 2009. Voronin ugi dados anggota Dewan Tertinggi Soviet Republik Soviet Sosialis Moldavia ing masa jabatan dewan ke-10 dan ke-11.

Dados presiden[sunting | sunting sumber]

PCRM menangaken 50,07% suanten lan 71 saking 101 kursi ing pemilu parlemen Februari 2001, ingkang wonten ing punika konstitusi sampun dipunubah bahwa pemilihan Presiden ngelampahi Parlemen, mboten saking suanten rakyat secara langsung.[6] Ing wulan Maret, Komite Pusat PCRM menominasikan Voronin dados calon presiden ing sidang pleno.[7] Pada 4 April 2001, Voronin kapilih dados Presiden ngelampahi pemilihan anggota Parlemen. Saking 89 wakil ing pemungutan suanten, 71 gadahi Voronin, 15 suanten kangge Dumitru Braghiş, lan tiga suanten kangge Valerian Cristea.[8] Pelantikannya dilakukan di Chişinău pada tanggal 7 April 2001.[9] Mahkamah Konstitusi mutusaken bahwa Presiden ugi saged mimpin partai politik, lan Voronin kapilih ugi dados pemimpin PCRM.[6]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (Basa Rusia) An early publication mentioning this fact was a 2005 article by Gheorghe Budeanu in the Romanian-language weekly Timpul, issue 328 (Russian translation of the article).
  2. ^ Cithakan:Ro icon Ziua, 27 March 2008 (full article in Romanian)
  3. ^ Ziua, 27 March 2008 (Short version of the article in English)
  4. ^ (Basa Rusia) "Mother of Moldovan President Voronin Died"
  5. ^ "The Moldovan Communists: From Leninism to Democracy?" by Luke March, Eurojournal.org, September 2005.
  6. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng PP
  7. ^ "Moldovan communists determined to keep links with West", Kommersant (nl.newsbank.com), 7 Maret 2001.
  8. ^ "Moldovan Communist Party leader elected president", Basapress news agency (nl.newsbank.com), 4 April 2001.
  9. ^ "Moldovan president sworn in", ITAR-TASS news agency (nl.newsbank.com), April 7, 2001.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vladimir_Voronin&oldid=835615"