Téori Asal-Usul Kauripan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lazzaro Spallanzani: salah siji tokoh Téori aboiogénesis

Téori asal-usul kauripan iku téori kang isiné njléntréhaké babagan asalé kauripan, téori iki ana loro yaiku téori abiogénesis lan téori biogénesis.[1]

  • Téori aboiogénesis[1]

Ing abad ke-17 Aristoteles gawé pernyataan déné makhluk urip iku kedadéyané spontan utawa ujug-ujug ana (abiogenesis utawa generatio spontanea). [1] Téori iki olih dhukungan saka Leeuwenhook (wong kang gawé miksroskop) dhéwéké ora sengaja njupuk banyu saka rendheman jerami kang wis bosok. [1] Ing jero banyu kuwé ditemokaké organisme urip. [1] Dhéwéké gawé kesimpulan déné makhluk iku kedadéyan saka banda mati. [1]

  • Téori Biogénesis[2]

Tokoh saka téori iki yaiku antara liya Lazzaro Spallanzani, Fransisco Redi, Louis Pasteur. [2]Téori iki nyatakaké déné makhluk urip iku asalé saka makhluk urip liyané. [2] Téori iki ngguguraké téori asal usul makhluk urip sedurungé yaiku téori abiogénesis. [2]Semboyan saka téori iki yaiku “omne vivum ex ovo, omne vivum ex vivo” kang artiné makhluk urip iku asalé saka endhog, kedadéyané makhluk urip iku saka makhluk urip kang wis ana sedurungé. [2] Fransisco Redi nganakaké percobaan nganggo daging, botol nomer siji iku ditutup rapet, botol nomer loro ditutup nganggo kain kasa, botol nomer telu ora ditutup. Kasilé, botol nomer siji ora ana baktériné, botol nomer loro ana baktériné tapi sethithik, botol nomer telu akéh baktériné. [2] Lazzaro Spallanzani uga gawé percobaan nganggo banyu kaldhu lan perlakuané padha baé kaya Redi lan kasilé uga padha. [2] Louis Pasteur nganakaké percobaan nganggo banyu kaldu kang didelahaké ing labu kang guluné kaya gulu banyak. [2] Kasilé padha baé kaya F. Redi lan L. Spallanzani. [2] Katelu ilmuwan iku ora sarujuk karo téori abiogénesis. [2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)(Suwarno(2009)."Panduan Pembelajaran Biologi X SMA & MA) (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.6)
  2. ^ a b c d e f g h i j (id)(Suwarno(2009)."Panduan Pembelajaran Biologi X SMA & MA) (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.7)