Louis Pasteur

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Louis Pasteur
Louis Pasteur, dipunfoto Pierre Lamy Petit
Louis Pasteur, dipunfoto Pierre Lamy Petit
Miyos 27 Desember 1822
Dole, Jura, Franche-Comté, Prancis
Tilar donya 28 September 1895 (umur 72)
Marnes-la-Coquette, Hauts-de-Seine, Prancis
Kabangsan French
Bidhang Chemistry
Microbiology
Lembaga Dijon Lycée
University of Strasbourg
Université Lille Nord de France
École Normale Supérieure
Lulusan saking École Normale Supérieure
Notable students Charles Friedel[1]
Agama Catholic
Tapak asma
Louis  Pasteur's signature

Louis Pasteur (lair 27 Desember 1822 – tilar donya 28 September 1895 kanthi umur72 taun) inggih menika ahli kimia lan biologi saking Perancis[2] ingkang sampun misuwur sanget amargi panjenenganipun sampun ageng jasanipun tumrapipun ilmu pengetahuan.[3] Ananging panyurung saking Pasteur ingkang paling ageng inggih menika ing bab teori baksil penyakit lan ngembangaken teknik panyegahan kanthi cara nyuntik.[3]

Louis Pasteur lair ing kutha Dole taun 1822, sisih wetan negari Perancis.[3] Nalika taksih mahasiswa ing Paris, dening dhosenipun, Pasteur dipunanggep minangka mahasiswa ingkang "sedang-sedang saja" wonten ing ilmmu Kimia. Nembe ing taun 1847, Pasteur saged mbuktikaken menawi pangandikanipun dhosen kliru.[3] Panaliten Pasteur bab asam traktat (tartaric acid) saged ngangkat drajaatipun minangka ahli kimia ingkang misuwur,[4] kamangka wekdal menika yuswanipun nembe nemlikur taun.[3]

Pasteur lajeng ngawonenaken panaliten malih, inggih menika kanthi panaliten bab paragian.[3] Asil panaliten menika inggih menika pikantuk gagasan wonten mikroorganisme ingkang sae lan boten sae tumraping manungsa lan kewan.[3]

Sejatosipun, Pasteur sanes tiyang ingkang murwani masalah bab teori baksil penyakit.[3] [Hipotesis]] ingkang wiwitan dipunaturaken dening Girolamo Fracastoro, Friedrich Henle, lan sanes-sanesipun.[3] Ananging Pasteur dados ingkang paling misuwur wonten ing teori kuman penyakit ingkang dipunbuktikaken kanthi pinten-pinten panaliten lan dhemonstrasi ingkang dados panyebab utami saengga masyarakat pirsa menawi teorinipun leres.[3]

Menawi panyebab penyakit menika saking baksil, kadosipun leres menawi nyegah mlebetipun baksil dhateng badan manungsa, saengga penyakit menika saged dipuncegah.[3]Amargi menika Pasteur nggadhahi panyaruwe ingkang awrat inggih menika kanthi metodhe antiseptik kagem sedaya dhokter.[3]

Pasteur ngemabangaken teknik ingkang naminipun teknik pasteurisasi sapados saged ngicalaken mikro organisme wonten ing toya.[3]

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

(en) Louis Pateur

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Asimov, Asimov's Biographical Encyclopedia of Science and Technology 2nd Revised edition
  2. ^ (en)[James J. Walsh. 1913. "Louis Pasteur"; Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company]
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  4. ^ Joseph Gal: Louis Pasteur, Language, and Molecular Chirality. I. Background and Dissymmetry, Chirality 23 (2011) 1−16.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Louis_Pasteur&oldid=879749"