Sklera

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sklera
Schematic diagram of the human eye en.svg
Diagram skematik pada mata manusia.
Gray's subject #225 1006
Arteri Vein =
MeSH Sclera

Sklèra inggih punika bagian ing jawi soca ingkang ngélindungi, kiat saha warninipun pèthak. [1] sklera punika jaringan ingkang kiat kaliyan sérat ingkang kiat, warninipun péthak burém (boten tembus cahya), kéjaba ing bagian ngajéng duwéni sifat transparan, dipunsébat kornèa. Konjungtiva inggih punika lapisan transparan ingkang ngelapisi kornèa lan kelopak soca. Lapisan punika gadahi fungsi ngélindungi bola soca saking gangguan. Sklèra punika dinding bola soca ingkang padèt saha keras, kapèrang saking jaringan fibrosa botèn jernih, saha katingal ingkang warninipun pèthak. Kandel sklera rata-rata 1 mm. Pintén-pintén sérabut jaringan skle èra ngelampahi papil n, II, damel bangunan kadasta saringan ingkang dipunsebat lamina cribrosa. Kaliling syaraf optik sklera tembus dening arteri siliaris posterior longa et brevis lan siliaris longa et brevis. Kedhik ing wingking ekuator, sklera tembus sekawan vena vortikosa setunggal saben kwadran. Kira-kira 4 mm saking wingking limbus, 4 a.v siliaris anterior nembus sklera kedik majeng ing insersi otot rektus. Sklera gadahi kalih buah lubang utami inggih punika : soca inggih punika struktur sferis isinipun cairan ingkang dipunbungkus dening tiga lapisan. Saking jawi ing lapisan-lapisan kasebut inggih punika : sklera utawi kornea, koroid utawi badan siliaris utawi iris, saha retina. Sebagian ageng soca dipunlapisi dening jaringan iket ingkang protektif lan kiat menawi ing jawi, sklera ingkang bentuk bagian pethak soca. Dipunanterior ing ngajeng, lapisan ngajeng kaperang saking kornea transparan panggenanipun ngelampahi berkas-berkas cahya ing interior soca. Lapisan tengah ing ngandap sklera inggih punika koroid ingkang sanget berpigmen lan ngandut pembuluh-pembuluh darah kangge maringi panganan retina. Llapisan ingkang ngandap koroid inggih punika retina . Retina ngandut sel batang lan sel kerucut, fotoreseptor energi cahya dados implus syaraf. [2]

Fungsi Mata[sunting | sunting sumber]

Sinar ingkang mlebet ing soca sakderenge tekan ing retina ngelampahi pembiasan kaping gangsal inggih punika wekdal ngelampahi konjungtiva, kornea, aqueus humor, lensa, saha vitreous humor. Pembiasan ingkang ageng kedadosan ing kornea. Kangge soca normal, bayang-bayang benda dawah ing bintik kuning, inggih punika bagian ingkang peka kaliyan sinar. Wonten kalih macem sel reseptor ing retina inggih punika sel kerucut (sel konus) lan sel batang (sel basilus). Sel konus isinipun pigmen lembayung saha sel batang isinipun pigmen ungu. Kalih macem pigmen badhe terurai menawi ngengengi sinar, utaminipun pigmen ungu saking sel batang. Menawi ing basilus fungsinipun kangge situasi kirang terang, amergi pigmen saking sel konus fungsinipun ngelangkungi ing kawontenan terang inggih punika kangge bantenaken warni. Pigmen ungu ing sel basilus dipunsebat rodopsin inggih punika senyawa protein saha vitamin A. Menawi kenging sinar, tuladhanipun sinar matahari, mila rodopsin nembe terurai dados protein saha vitamin A. Pigmen lembayung saking sel konos menika senyawa iodopin menika gabungan antawis retina lan opsin. Wonten tiga macwm sel konus, inggih punika sel ingkang peka kaliyan warni abrit, ijem, saha biru. Saking tiga macem punika sel konus soca saged nangkep spektrum warni, kerusakan saking salah satunggaling punika saged ngakibataken buta warni. [3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Arti Sklèra (dipununduh Tanggal 17 2012)
  2. ^ (id)doctorology
  3. ^ (id)pendamping Praweda biologi
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sklera&oldid=835043"