Sanjay Dutt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sanjay Dutt

Dutt in 2010
Lair Sanjay Sunil Dutt
29 Juli 1959 (umur 54)
Mumbai, Maharashtra, India
Pakaryan Film actor, Film producer, Comedian
Garwa Richa Sharma (1987–1996) (Deceased)
Rhea Pillai (1998–2005) (Divorced)
Manyata Dutt (2008–present)
Putra/putri Trishala, Shahraan, Iqra
Tiyang sepuh Sunil Dutt
Nargis Dutt

Sanjay Dutt (Hindi: संजय दत्त) (29 Juli 1959 (umur 54)) dheweké kuwi saka India, politisi uga miwiti debuté dadi aktor awit taun 1981.[1] Dheweké kuwi aktor India lan politisi, anaké bintang film Hindi Sunil Dutt lan Nargis. [1] Dheweké nikahi aktris Richa Sharma ning taun 1987, ananging garwané mau kuwi ninnggal yuswa ning tanggal 10 Desember 1996. [1] Saka Richa, dheweké anduweni anak wadon kang dijenengi Trishala.[1] Dutt nuli nikah maneh karo model Rhea Pillai ning taun 1998, ananging pisah ning taun 2005.[1] Ora suwe dhewekan, Sanjay Dutt nikah maneh karo Dilnawaz Sheikh ning tanggal 21 Oktober 2010 duwe anak kembar lanang wadon.[1]

Dutt kecatet tau ngalami ngonsumsi narkoba nalika esih sinau ning bangku kuliyah.[1] Kecanduan kasebut nganti wolung taun suwené.[1] Sawisé kaluwargané ngerti menawa Sanjay Dutt ngonsumsi narkoba, Dutt digawa maring pusat rehabilitasi ning Jackson.[1] Sawisé dinyatakaké mari saka ketergantungan obat, dheweké bali maneh maring Mumbai.[1]

Sanjay Dutt tau ditangkap amarga dituduh kalibet jaringan teroris. [1] Dheweké kabukti anduweni senjata ilegal.[1] Akiré dheweké kepaksa ngentokaké 16 sasi mlebu penjara, nganti akiré dheweké dibebasaké dening Mahkamah Agung India karo jaminan.[1] Ananging karir Sanjay Dutt ning dunia hitam durung mandhek.[1] Nalika ana bom ning Mumbai ning sasi November 1993, saka 189 terdakwa, aktor iki kalibet.[1] Polisi nemukaké bukti wujud bom granat ning omahé, mula dheweké dinyatakaké salah.[1]

Sataun sawisé kuwi, sadela dheweké dibebasaké saka penjara, kasus liya nimpa aktor iki.[1] Nalika polisi Mumbai nangkap Abdul Qayyum Abdul Karim Shaikh, pembantu cedhaké, Dawood Ibrahim kang nalika kuwi dadi buronan polisi, ngungkap menawa Dutt anduweni senjata ilegal saka Shaih.[1] Akiré Dutt dikenani ukuman enem taun penjara ning tanggal 31 Juli 2007.[1] Ananging apiké, dheweké dinyatakaké ora salah ning kasus bom Mumbai.[1]

KARIR[sunting | sunting sumber]

Dutt sempet metu ning film kang dibintangi bapaké, kang judulé RESHMA AUR SHERA ning taun 1971 dadi pemeran pembantu.[1] Ananging dheweké bener-bener ngawali karir dadi aktor ning taun 1981 ning debut filmé kang kaping pisanan ROCKY.[1] Sawisé kuwi dheweké mulai akeh mbintangi film-film kayata nalika dadi anak, Dutt metu ning film Reshma Aur Shera 1971, dibintangi bapaké.[1] Dheweké metu sadhela dadi penyanyi qawali ning filmé kang kaping pisanan.[1] Dutt anggawe debut film Bollywood bebarengan karo Rocky ning taun 1981.[1] Dheweké mbintangi film liyané uga, kayata film 1980-an VIDHATA, JEEVA, NAAM lan TAAQATWAR.[1]

Taun 1991, akting Dutt ning film SAAJAN anggawe dheweké olih bebungah Aktor paling apik Filmfare.[1] Ning taun 1993 dheweké mbintanngi film KHAL NAYAK k anggawe dheweké olih nominasi Aktor paling apik Filmfare Award.[1] Selanjuté dheweké olih predikat Aktor paling apik ning ajang Filmfara Award amarga perané ning film VAASTAV.[1]

Ning tanggal 16 Desember 2008, dheweké diangkat dadi duta Besar Goodwill kanggo IIMSAM.[1] Lembaga iki lembaga kerjasama pemerintah kanggo mromosikaké spirulina kanggo alternatif ngurangi gizi buruk.[1] Tugasé kayata nanggulangi kemlaratan lan masalah sosial liyané.[1]

FILMOGRAFI[sunting | sunting sumber]

Film-film kang tau dibintangi dening San Jay Dut[1]:

  • ROCKY (1981)
  • VIDHAATA (1982)
  • JOHNY I LOVE YOU (1982)
  • MAIN AWARA HOON (1983)
  • BEKARAAR (1983)
  • MERA FAISLA (1984)
  • ZAMEEN AASMAAN (1984)
  • JAAN KI BAAZI (1985)
  • DO DILON KI DASTAAN (1985)
  • MERA HAQUE (1986)
  • JEEVA (1986)
  • NAAM (1986)
  • NAAM O NISHAN (1987)
  • INAAM DUS HAZAAR (1987)
  • IMANDAR (1987)
  • MOHABBAT KE DUSHMAN (1988)
  • KHATRON KE KHILADI (1988)
  • KABZAA (1988)
  • JEETE HAIN SHAAN SE (1988)
  • MARDON WALI BAAT (1988)
  • TAAQATWAR (1989)
  • MOHABBAT KA PAIGHAM (1989)
  • KANOON APNA APNA (1989)
  • HUM BHI INSAAN HAIN (1989)
  • HATHYAR (1989)
  • DO QAIDI (1989)
  • ILAAKA (1989)
  • ZAHREELAY (1990)
  • TEJAA (1990)
  • KHATARNAAK (1990)
  • JEENE DO (1990)
  • KRODH (1990)
  • THANEDAAR (1990)
  • YODHA (1991)
  • SADAK (1991)
  • QURBANI RANG LAYEGI (1991)
  • KHOON KA KARZ (1991)
  • FATEH (1991)
  • DO MATWALE (1991)
  • SAAJAN (1991)
  • JEENA MARNA TERE SANG' (1992)
  • ADHARM (1992)
  • SAHEBZAADE (1992)
  • SARPHIRA (1992)
  • YALGAAR (1992)
  • SAHIBAAN (1993)
  • KHAL NAYAK (1993)
  • KSHATRIYA (1993)
  • GUMRAH (1993)
  • ZAMANE SE KYA DARNA (1994)
  • INSAAF APNE LAHOO SE (1994)
  • AATISH (1994)
  • AMAANAT (1994)
  • JAI VIKRAANTA (1995)
  • ANDOLAN (1995)
  • NAMAK (1996)
  • VIJETA (1996)
  • SANAM (1997)
  • MAHAANTA (1997)
  • DUS (1997)
  • DAUD (1997)
  • DUSHMAN (1998)
  • DAAG: THE FIRE (1999)
  • KARTOOS (1999)
  • SAFARI (1999)
  • HASEENA MAAN JAAYEGI (1999)
  • VAASTAV: THE REALITY (1999)
  • KHOOBSURAT (1999)
  • KHAUFF (2000)
  • BAAGHI (2000)
  • CHAL MERE BHAI (2000)
  • JUNG (2000)
  • MISSION KASHMIR (2000)
  • KURUKSHETRA (2000)
  • RAJU CHACHA' (2000)
  • JODI NO.1 (2001)
  • PITAAH (2002)
  • HUM KISI SE KUM NAHIN (2002)
  • YEH HAI JALWA (2002) (UNCREDITED)
  • MAINE DIL TUJHKO DIYA (2002)
  • HATHYAR (2002)
  • ANNARTH (2002)
  • KAANTE (2002)
  • EK AUR EK GYARAH (2003)
  • LOC KARGIL (2003)
  • MUNNABHAI M.B.B.S. (2003)
  • PLAN (2004)
  • RUDRAKSH (2004)
  • DEEWAAR (2004)
  • RAKHT: WHAT IF YOU CAN SEE THE FUTURE (2004)
  • MUSAFIR (2004)
  • SHABD (2005)
  • TANGO CHARLIE (2005)
  • PARINEETA (2005)
  • DUS (2005)
  • VIRUDDH... FAMILY COMES FIRST (2005)
  • SHAADI NO. 1 (2005)
  • EK AJNABEE (2005)
  • VAAH! LIFE HO TOH AISI! (2005)
  • ZINDA (2006)
  • TATHASTU (2006)
  • ANTHONY KAUN HAI (2006)
  • LAGE RAHO MUNNA BHAI (2006)
  • EKLAVYA: THE ROYAL GUARD (2007)
  • NEHLLE PE DEHLLA (2007)
  • SARHAD PAAR (2007)
  • SHOOTOUT AT LOKHANDWALA (2007)
  • DHAMAAL (2007)
  • OM SHANTI OM (2007)
  • DUS KAHANIYAN(2007)
  • ANTHONY KAUN THA (2008)
  • MOHABBAT HO GAYE TUMSE (2008)
  • ALIBAUG (2008)
  • JAAN KI BAZZI (2008)
  • WAJAHAT THE KING (2008)
  • MUNNA BHAI CHALE AMERIKA (2008)
  • BASEERA (2008)
  • BLUE (2008)
  • MUNNA BHAI (2011)[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag (id)biografi Sanjay Dutt dipununduh tanggal 22 Agustus 2011
  2. ^ (id)berita Sanjay Dutt dipununduh tanggal 22 Agustus 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sanjay_Dutt&oldid=832352"