Poliploidi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
This image shows haploid (single), diploid (double), triploid (triple), and tetraploid (quadruple) sets of chromosomes. Triploid and tetraploid chromosomes are examples of polyploidy.

Pangèrtosan Poliploidi[sunting | sunting sumber]

Poliploidi Poliploida utawi poliploidy inggih punika organismé ingkang gadahi kalih sèl kromosom ingkang jangkép ing sédaya sèl somatik utawi langkung. Poliploidi ménika kahanan ing pundi maklk urip katamtu gadahi langkung saking kalih perangkat kromosom (Ayala, dkk., 1984 dalam Firdaus, 2002).kahanan punika amergi wonten induksi poliploidisasi. Ing umumipun saben organisme gadahi kalih perangkat kromosom diploid. Ananging boten kanyangka badhe kedadosan kauwalan perangkat kromosom kasebut. Organisme ingkang ngalami kauwalan perangkat kromosom dados langkung saking kalih perangkat kromosom dipunsebat poliploid, ananging organisme ingkang ngelampahi kauwalan perangkat kromosom dados setunggal perangkat kromosom ingkang dipunsebat monoploid utawi haploid. Miturut Wilkins saha Gosling (1983 dalam Firdaus, 2002), poliploidi menika salah satunggaling mutasi kromosom ingkang saged dipunginaaken dados pengendali kelamin ( sexcontrol ) menika organisme, kabentuk galur murni, saha ngasilaken iwak ingkang steril (Chao, dkk.,1986 dalam Firdaus, 2002). Tipe-tipe poliploida dipunbentenaken ingkang adedasar jumlah perangkat kromosom ingkang bentuk, tuladhanipun : triploid, tetraploid, pentaploid lan sanesipun. [1](dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012). AutopolyploidiAutopoliploid inggih punika sel ingkang gadahi langkung saking kalig genom ingpundi genomipun identik utawi gadahi kromosom homolog amergi ing umumipun saking setunggal spesies. Autoliploid tukul saking penggandaan kromosom ingkang komplemenipun secara langsung. Antoliploid saged dipunduksiaken artifisial ngelampahi kolsisin saha sagedsecara spontan, ananging pungkasan punia boten asring dipuntingali. MiturutVandepoeleet al,(2003). Autoliploida saged asalipun saking persilangan intraspesies dipundereaken kaliyan penggandaan kromosom, ing pundi gamet boten ngelampahi reduksi. [2](dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012).


Werna-werni Poliploidi[sunting | sunting sumber]

Ingkang adedasar asalipun kedadosan poliploidi saged dipunbentenaken dados autopoliploidan alloploidi (Klug dan Cummings, 2000). Ing autopoliploidis boten gayutaken spesies sanes, sedaya perangkat kromosomingkang wonten asalipun saking spesies ingkang sami. autotriploid saged kedadosan amergi pembuahan ing gamet diploid kaliyan gamet haploid. Gamet diploid ingkang kabentuk inggih punika asil boten dados misahaken sedaya perangkat kromosom ing meiosis. Zigot autotripoid ugi kedadosan amergi wonten pembuahan setunggal ovum dening kalih sperma utawi ugi menawi kedadosan amergi persilangan eksperimental piyambak diploid saha tetraploid (Niekerson, 1990 ing Abidah,2000)1. [3](dipununduh Tanggal 15 Oktober 2012).

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Poliploidi&oldid=839946"