Penyakit Lyme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gejala erythema migrans ing penderita penyakit Lyme.

Penyakit Lyme (Lyme disease) yaiku salah sawijining penyakit nular tumrap manungsa lan kéwan lumantar tuma.[1] Penyakit iki diwènèhi jeneng Lyme saka tembung Old Lyme, sawijining kutha ing Connecticut amarga penyakit iki wiwitan saka kéné. [1]Penyakit iki disebabaké déning Borrelia burgdoferi, baktèri saka golongan Spirochetes, lan disebaraké déning tuma Ixodes scapularis.[1] Tuma iki umumé ngisep getih manuk, kéwan ingon-ingonan, kéwan liar, lan uga manungsa.[1] Ing Amérika, penyakit Lyme ora mung ditularaké déning tuma kutu Ixodes scapularis, nanging uga déning tikus lan tuma Ixodes paficius.[1] ing Eropah, spesies Borrelia liyané yaiku B. garinii uga bisa nyebabaké penyakit kanthi gejala kang mèmper karo penyakit Lyme.[2] Panularan penyait iki ing dhaérah Eropah ditindakaké déning vèktor arupa tuma.[1] ricinus.[2] ing dhaérah Asia, penyakit Lyme disebabaké déning B. afzelii lumantar I. persulcatus.[3] Sacara umum bisa diarani menawa distribusi penyakit iki jembar lan ditransmisikan ing manungsa lumantar golongan Borrelia lan jenis-kening tuma kang bedha spesiesé, gumantung ing wilayahé dhéwé-dhéwé.[2]Sel B. burgdorferi ditransmisèkaké ing manngsa nalika tuma mau lagi nyedot getihé manungsa.[4]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (Inggris) Rachel Verdon (2006). Lyme Disease And the Ss Elbrus. Elderberry Press (OR). ISBN 978-1-932762-62-4. Hal.15-19
  2. ^ a b c (Inggris) Madigan MT, Martinko JM, (2000). Brock Biology of Microorganisms. Prentice Hall. ISBN 978-0-13-081922-2.Hal.893-895
  3. ^ (Inggris) Jeremy S. Gray (2002). Lyme borreliosis: biology, epidemiology, and control. CABI. ISBN 978-0-85199-632-5. Hal. 158-160;293
  4. ^ (Inggris) Frank J. Domino (2006). The 5-Minute Clinical Consult. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 978-0-7817-6334-9. Hal. 732-733
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Penyakit_Lyme&oldid=830729"