Patin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Iwak patin
Temporal range: Tertiary - Recent
Patin (jambal) siam Pangasius hypophthalmus
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Actinopterygii
ordo: Siluriformes
kulawarga: Pangasiidae
Genus: Pangasius (partim)
Valenciennes, 1840
Species

Pirsani tèks

Sinonim
  • Pseudopangasius Bleeker, 1862
  • Pseudolais Vaillant, 1902
  • Neopangasius Popta, 1904
  • Pteropangasius Fowler, 1937
  • Sinopangasius Chang & Wu, 1965

Patin utawa iwak patin nduwèni basa latin Pangasius sp. Iwak iki arupa jenis iwak liar kang okèh ditemokaké ing kali-kali gedhé lan cilik kususé ing wewengkon tropis ing Asia.[1] Ing indonesia iwak patin isa katemokaké ing kali-kali gedhé kayata kali Batangahari (Jambi), kali Kampar (Riau) lan kali Musi (Palembang).[1] Iwak iki senengé karo banyu kang mili banter. Iwak patin ing alam liar biasané umpetan ing bolongan-bolongan pinggir kali.[1]

Iwak ptin kalebu iwak kang aktif ing wayah wengi lan kalebu iwak demersal utawa iawak kang seneng ana ing ngisor (dasaran kali).[1] Sacara fisik iwak patin duwèni cangkem kang amba kaya iwak demersal liyané kayata lélé lan iwak gabus.[1] Iwak patin kerep golèk mangan ing wayah bengi, lan mangané yaiku cacing, urang kali, lan woh-wohan uga.[1] Saka jenisé mangan iwak iki kalebu iwak kang rakus amerga jumlah mangané akèh banget.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Iwak patin arupa jenis iwak konsumsi banyu tawa, awake dawa kanti warna putih perak kanti geger warnane rodok biru. Iwak patin dikenal minangka komoditi kang prospeke cerah, amrga duweni harga duwur.Hal iki kang nyebapake iwak patin entuk perhatian lan disenengi dening para pengusaha kanggo mbudidayakake. Iwak iki cukup responsif saben diwenehi pakanan tambahan. Nalika pembudidayaane, sajrone umur enem wulan iwak patin isa dawa nganti 35-40 cm. minangka kulawarga Pangasidae, iwak iki ora mbutuhake banyu kang mili kanggo gedhekake awake. Ing banyu kang ora mili kanti kandungan oksigen kang endek wis isa memenuhi syarat kanggo gedhekake iwak iki. Iwak patin awak dawa kanggo ukuran iwak tawa lokal, warna putih kaya perak, geger kanti warna rodok biru. Ndas iwak patin cilik, cangkeme mapan ing ngarep ndas rodok ing ngisor. (arupa ciri khas golongan catfish). Ing sudut cangkeme ana 2 pasang brengos cendek kang fungsine kanggo perab.

Manfaat Iwak patin[sunting | sunting sumber]

Kandutan[sunting | sunting sumber]

Kandutan gizi kang ana ing iwak patin yaiku:

  1. Omega 3, Kanggo pertumbuhan otak ing janin lan penting kanggo perkembangan fungsi sarap bayi..[3]
  2. Ngandut serat protein kang cendak sahingga gampang dicerna.[3]
  3. Vitamin A sajroning minyak ati iwak kanggo nyegah penyakit wuta.[3]
  4. Vitamin B12, kanggo pembentukan sel darah abang, mbantu metabolisme lemak, lan nglindungi jantung uga rusake sarap.[3]
  5. Flour kanggo nguatake lan nyehatake untu anak.[3]



Catetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g http://pemancing.com/ikan-patin
  2. ^ a b [1], Kaunduh 1/10/2012.
  3. ^ a b c d e [2], Kaunduh 11/10/12.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

  1. Pemancing
  2. Anneahira
  3. Holichaxor
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Patin&oldid=837579"