Nihon Shoki

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Salinan Nihon Shoki saking zaman Azuchi-Momoyama (1599)

Nihon Shoki (日本書紀 Nihonshoki, Yamatobumi?) inggih menika satunggaling buku sejarah Jepang ingkang asalipun saking zaman Nara. Buku menika kalebet buku sajarah resmi ingkang paling tua sarta tasih wonten dumugi samenika [1]. Nihon Shoki ugi dipunwastani Nihongi (日本紀?)

Buku menika kalebet seri kapisan saking kempalan enem buku sejarah bangsa ingkang dipunwastani Rikkokushi. Buku menika rampung kaserat nalika taun 720 (taun kaping 4 zaman Yōrō) lan dipunsunting ing sangandhaping pengawasaning Pangeran Toneri.

Nihon Shoki sedaya wonten 30 jilid dipuntambah 1 jilid kanthi isi bagan silsilah (genealogi) ingkang ical. Jilid kapisan kawiwitan kanthi cariyos mitologi lan dipunpungkasi kalihan sejarah ing zaman Kaisar Jitō. Isinipun buku dipunsusun kanthi cara kronologis, sarta dipunserat mawi BasaTionghoa Klasik (kanbun) kados panyeratan dokumen resmi kala menika.

Dhaptar irah-irahan[sunting | sunting sumber]

  • Jilid 1: Kami no Yo no Kami no maki (Mitos bagéyan I)
  • Jilid 2: Kami no Yo no Shimo no maki (Mitos bagéyan II)
  • Jilid 3: (Kaisar Jimmu) Kamuyamato Iwarebiko no Sumeramikoto
  • Jilid 4:
  • Jilid 5: (Kaisar Sujin) Mimaki Iribiko Iniye no Sumeramikoto
  • Jilid 6: (Kaisar Suinin) Ikume Iribiko Isachi no Sumeramikoto
  • Jilid 7:
  • Jilid 8: (Kaisar Chuai) Tarashi Nakatsuhiko no Sumeramikoto
  • Jilid 9: (Permaisuri Jingu) Okinaga Tarashihime no Mikoto
  • Jilid 10: (Kaisar Ojin) Homuda no Sumeramikoto
  • Jilid 11: (Kaisar Nintoku) Ōsasagi no Sumeramikoto
  • Jilid 12:
  • Jilid 13:
  • Jilid 14: (Kaisar Yūryaku) Ōhatsuse no Waka Takeru no Sumeramikoto
  • Jilid 15:
  • Jilid 16: (Kaisar Buretsu) Ohatsuse no Waka Sasagi no Sumeramikoto
  • Jilid 17: (Kaisar Keitai) Ōdo no Sumeramikoto
  • Jilid 18:
  • Jilid 19: (Kaisar Kimmei) Amekuni Oshiharaki Hironiwa no Sumeramikoto
  • Jilid 20: (Kaisar Bidatsu) Nunakakura no Futo Tamashiki no Sumeramikoto
  • Jilid 21:
  • Jilid 22: (Kaisar Suiko) Toyomike Kashikiya Hime no Sumeramikoto
  • Jilid 23: (Kaisar Jomei) Okinaga Tarashi Hihironuka no Sumeramikoto
  • Jilid 24: (Kaisar Kogyoku) Ame Toyotakara Ikashi Hitarashi no Hime no Sumeramikoto
  • Jilid 25: (Kaisar Kotoku) Ame Yorozu Toyohi no Sumeramikoto
  • Jilid 26: (Kaisar Saimei) Ame Toyotakara Ikashi Hitarashi no Hime no Sumeramikoto
  • Jilid 27: (Kaisar Tenji) Ame Mikoto Hirakasuwake no Sumeramikoto
  • Jilid 28: (Kaisar Temmu, bagian I) Ama no Nunakahara Oki no Mahito no Sumeramikoto, Kami no maki
  • Jilid 29: (Kaisar Temmu, bagian II) Ama no Nunakahara Oki no Mahito no Sumeramikoto, Shimo no maki.
  • Jilid 30: (Kaisar Jitō) Takamanohara Hirono Hime no Sumeramikoto

Proses panyuntingan[sunting | sunting sumber]

Benten kalihan Kojiki, wonten ing buku Nihon Shoki boten dipunandharaken alesan, proses panyusunan, lan nama panyusun. Andharan nembé kapanggihaken wonten ing buku sejarah Shoku Nihongi ingkang terbit salajengipun. Wonten ing Shoku Nihongi kaserat babagan "Saderengipun, Pangéran Toneri awit saking dhawuhipun kaisar sampun nyunting 'Nihongi', kala menika ngrampungaken, lajeng ngaturaken 30 jilid sejarah lan setunggal jilid bagan silsilah" (先是一品舎人親王奉勅修日本紀。至是功成奏上。紀三十巻系図一巻?).

Sumber[sunting | sunting sumber]

Nihon Shoki kinten-kinten dipunsusun saking manéka sumber ingkang langkung sepuh. Inga antawisipun kitab Teiki lan Kuji. Kalih kitab menika kalebet cathetan sejarah Jepang ingkang dipunkempalaken saking legenda kagunganipun maneika klan ingkang makaryo dhateng astana ing masa pamaréntahanipun Kaisar Kimmei kirang langkung tengahan abad kaping . Kejawi menika, Nihon shoki wosipun kutipan saking maneka dokumen ingkang samenika sampun boten wonten.

Buku sejarah Tennōki lan Kokuki ingkang dipunsusun Pangeran Shotoku lan Soga no Umako ing taun 620 kinten-kinten kalebet buku sejarah ingkang langkung tua tinimbang Nihon Shoki, ananging telas kobong nalika wonten Prastawa Isshi ing taun 645 saéngga kedah dipunserat buku sejarah ingkang enggal.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Nihon Shoki, (dipunakses tanggal 11 Februari 2013)
  • Mizutani Chiaki (水谷千秋). Nazo no Daiō: Keitai Tennō (謎の大王 継体天皇). Bunshun Shinsho, 2001
  • Takemitsu Makoto (武光誠). Yamato Chōtei to Tennō-ke (大和朝廷と天皇家). Heibonsha Shinsho, 2003

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nihon_Shoki&oldid=836407"