Mount Athos (otonom)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Autonomous Monastic State of the Holy Mountain1
Άγιον Όρος
(Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Αγίου Όρους)
Aftonomi Monastiki Politia Agiu Orus
Ibu kutha Karyes
Largest city Karyés
Basa resmi Koine Greek, Church Slavonic, Modern Greek, Russian, Serbian, Georgian, Bulgarian, Romanian (both liturgical and civil use), Modern Greek (civil use)
Pamaréntah
 -  Head of State2 Dora Bakoyannis
 -  Ecumenical Patriarch Bartholomew I
Jembar
 -  Total 335,637 km2 
129,59 sq mi 
Pedunung
 -  2001 census 2,262
 -  Kapadhetan 6.7/km2
17,455/sq mi
Valuta Euro (ευρώ)
1. Demonyms: Athonite, Hagiorite (English); Αθωνίτης, Αγιορίτης (Greek).
2. Greece's Minister for Foreign Affairs.
Map of Mount Athos

Mount Athos (basa Yunani: Όρος Άθως) kuwi sawijining gunung ing semenanjung kanthi jeneng sing padha karo ing Makedonia, sisih lor Yunani, kang dijenengaké basa Yunani: Άγιον Όρος (Ayion Oros utawa Agion Oros, kerep dijarwakaké dadi Hagion Oros), utawa ing basa Inggris, "Holy Mountain". Ing jaman klasik, semenanjung iki diarani Ακτή (Acte utawa Akte). Sacara politik, ing Yunani dikenal minangka Negara Monastik Otonom Gunung Suci. Situs warisan donya iki minangka panggonan saka 20 kuil utawa monastri Ortodok Wétan lan mujudaké sawijining negara monastik kang ngatur awaké dhéwé, jroning kadhaulatan negara Republik Yunani. Sacara spiritual, Mount Athos ana ing ngisoré jurisdiksi Ecumenical Patriarchate of Constantinople.

Daftar papan panggonan[sunting | sunting sumber]

Monastri[sunting | sunting sumber]

Monastri otonom urut papan jroning hirarki Athonite:

  1. Great Lavra (Μεγίστη Λαύρα, Megísti Lávra)
  2. Vatopédi (Βατοπέδι or Βατοπαίδι)
  3. Iviron (Ιβήρων; ივერთა მონასტერი , iverta monasteri) - built by Georgians
  4. Hilandar (Χιλανδαρίου, Chilandariou; Хиландар) - Serbian
  5. Dionysiou (Διονυσίου)
  6. Koutloumousiou (Κουτλουμούσι)
  7. Pantokrator (Παντοκράτορος, Pantokratoros)
  8. Xiropotamou (Ξηροποτάμου)
  9. Zografou (Ζωγράφου, Зограф) - Bulgarian
  10. Dochiariou (Δοχειαρίου)
  11. Karakalou (Καρακάλλου)
  12. Filotheou (Φιλοθέου)
  13. Simonos Petra (Σίμωνος Πέτρα or Σιμωνόπετρα)
  14. Saint Paul's (Αγίου Παύλου, Agiou Pavlou)
  15. Stavronikita (Σταυρονικήτα)
  16. Ksenofondos (Ξενοφώντος)
  17. Osiou Grigoriou (Οσίου Γρηγορίου)
  18. Esfigmenou (Εσφιγμένου)
  19. Saint Panteleimon's (Αγίου Παντελεήμονος, Agiou Panteleimonos; Пантелеймонов; or Ρωσικό, Rossikon) - Russian
  20. Konstamonitou (Κωνσταμονίτου)

Sketes utama[sunting | sunting sumber]

Panggonan wigati[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Mount Athos (otonom) ing Wikimedia Commons.