Mangifera

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mangifera
Sejenis mangga
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
filum: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Sapindales
kulawarga: Anacardiaceae
Genus: Mangifera
L.
Spesies

Sekitar 35-40 spesies, termasuk:
Mangifera altissima
Mangifera applanata
Mangifera caesia
Mangifera camptosperma
Mangifera casturi
Mangifera decandra
Mangifera foetida
Mangifera gedebe
Mangifera griffithii
Mangifera indica
Mangifera kemanga
Mangifera laurina
Mangifera longipes
Mangifera macrocarpa
Mangifera mekongensis
Mangifera odorata
Mangifera pajang
Mangifera pentandra
Mangifera persiciformis
Mangifera quadrifida
Mangifera siamensis
Mangifera similis
Mangifera swintonioides
Mangifera sylvatica
Mangifera torquenda
Mangifera zeylanica

Mangifera yaiku salah sawijining jeneng marga ing suku pelem-peleman utawa Anacardiaceae. Jumlah anggotane kurang luwih ana 35-40 jinising pelem-peleman kang kasebar ning tlatah Asia tropis, kang utama ana ning tlatah biogeografi Malesia. Salah sawijining, Mangifera indica, wis ditandur ning kebun-kebun produksi ning wilayah tropis Bumi.

Wujud[sunting | sunting sumber]

Wujude kerep arupa wit gedhe, sing dhuwure bisa nganti 20 m utawa luwih, tanpa banir (oyot papan), karo wit kang gedhe lan pange dhuwur-dhuwur, mbentuk tajuk kang rapet lan ngrembuyung. Yen disuwek, kulit batange bakal ngetokake pulut kang bening wiwitane, banjur abang lan sansaya ireng ning wektu saperangan jam. Pulut kuwi mambu terpentin lan nyegrak, bisa gawe lara kulit utawa iritasi, utamane kanggo wong kang sensitif.

Godhong-godhong ijen, gundul, kaya kulit, kasusun kanthi spiral utawa spiral rapet, pangé dawa, lan kerep ningggalke tatu kang ketara ning pange yen rontok. Tanpa godhong panyangga.

Kembang mawa karang sajroning malai, karo akeh kembang kang ukurane cilik, aktinomorf, cacahe 5, pange cekak banget kaya lungguh ning pang-pang malai. Bunga kebanyakan jantan bercampur dengan bunga-bunga hermafrodit (berkelamin dua). Buah batu, besar atau kecil, sering dengan daging buah yang berair dan berserat yang dapat dimakan, berbau harum terpentin. Biji belah, kadang-kadang dengan banyak embrio, terselubung cangkang endokarp yang mengeras dan seperti kulit.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mangifera&oldid=723931"