Mandriva Linux

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mandriva Linux
Logo Mandriva
Parusahan / developer Mandriva
Kulawarga OS Unix-like
Katrangan kahanan Current
Modhèl sumber Free and open source software (with exceptions)[1]
Initial release 23 Juli 1998 (1998-07-23)
Vèrsi stabil pungkasan 2011 / Agustus 28 2011 (2011-08-28), 966 dina kepungkur
Available language(s) Multilingual
Update method urpmi (rpmdrake)
Pangatur kemasan RPM
Platform sinengkuyung Current: x86 (i386, i486, i586, i686), x86-64, SPARC V9, SPARC64
Historic: PowerPC (32-/64-bit), MIPS, ARM, Xbox, IA-64[2]
Kernel type Monolithic (Linux)
Userland GNU
Default user interface KDE Plasma Desktop (official)[3]
License Various free software licenses, plus proprietary binary blobs.[1]
Situs wèb mandriva.com

Mandriva Linux (luwih dikenal jenenge yaiku Mandrakelinux utawa Mandrake Linux) yaiku Sistem Operasi sing digarap dening Mandriva (biasane diarani Mandrakesoft). Mandriva Linux nganggo RPM Package Manager.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kapisan dirilis berbasis Redhat Linux (versi 5.1) lan KDE (versi 1.0) ing tanggal 23 Juli 1998.

Panggubahan Jeneng Mandriva[sunting | sunting sumber]

Saka awal nganti versi 8.0, Mandrake njenengi produk utamane yaiku Linux Mandrake. nalika wis versi 8.1 nganti 9.2 genti jeneng dadi Mandrake Linux. Ing februari 2004, Mandrakesoft kalah ning pengadilan mawa perusahaan Hearst Corporation, sing ndhuweni King Features Syndicate.


Tabel versi[sunting | sunting sumber]

Tahun Nomor Nama
1998 5.1 Venice
1998 5.2 Leeloo
1999 5.3 Festen
1999 6.0 Venus
1999 6.1 Helios
2000 7.0 Air
2000 7.1 Helium
2000 7.2 Odyssey (disebut Ulysses saat beta)
2001 8.0 Traktopel
2001 8.1 Vitamin
2002 8.2 Bluebird
2002 9.0 Dolphin
2003 9.1 Bamboo
2003 9.2 FiveStar
2004 10.0 Community and Official
2004 10.1 Community
2004 10.1 Official
2005 10.2 Limited Edition 2005
2005 2006.0 Mandriva Linux 2006
2006 2007 Mandriva Linux 2007
2007 2007.1 Mandriva Linux 2007 Spring
2007 2008.0 Mandriva Linux 2008
2008 2008.1 Mandriva Linux 2008 Spring
2008 2009.0 Mandriva Linux 2009
2009 2009.1 Mandriva Linux 2009 Spring
2009 2010.0 Mandriva Linux 2010
2010 2010.1 Mandriva Linux 2010 Spring


Fitur[sunting | sunting sumber]

  • Mandriva Control Center sing gampangake konfigurasi saka luwih saka siji pengaturan.
  • Desktop nganggo KDE utawa GNOME kanggo desktop standar panggunane, ananging uga nyebrakake fitur liyane kayata Xfce lan twm.
  • Konsistensi saka tema antar aplikasi isa jajaren lan ing lingkungan desktop.
  • Nganggo paket manajer sing diarani urpmi
  • Live USB saka Mandriva Linux isa digawe adicara manual yaiku nganggo UNetbootin.[4]
  • Mandriva nyedikake luwih saka siji edisi Linux. ana sing ora tuku (oper source), lan ana sing didol nganggo sistem on-line utawa metu jaringan penjual resmi. Mandriva uga nyediakake Mandriva Club, sing ngati 4 Juni 2008 kuwi gratis amerga layanan pengunduhan digarap kapisah saka produk sing mbayar.

Anakan[sunting | sunting sumber]

Ndelok Sisan[sunting | sunting sumber]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Distribusi Linux Cithakan:Linux-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mandriva_Linux&oldid=835559"