Mamut

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mamut
Temporal range: Awal Pliocene tekan Holocene
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Proboscidea
kulawarga: Elephantidae
Genus: Mammuthus
Brookes, 1828
Species


Mamut iku genus gajah purba sing wis punah. Ukuran awaké luwih gedhé tinimbang gajah normal sing ana ing donya saiki. Gadhingé nglingker mbentuk kurva arah mlebu lan, ing spesies lor, kanthi rambut dawa. Mamut urip ing epos Pleistocene wiwit 1,6 yuta taun kepungkur tekan watara 10.000 taun kepungkur. Tembung mamut asalé saka basa Rusia мамонт.

Ana kasalahpahaman yèn mamut luwih gedhé tinimbang gajah. Spesies paling gedhé mamut sing dingertèni, Mammoth Imperial California, nduwèni dhuwur geger sakurang-kurangé 5 meter. Mamut umumé nduwèni bobot 6-8 ton, nanging mamut lanang sing gedhé bobotébisa tekan 12 ton. Gadhing mamut dawané 3,3 meter ditemokaké ing lor Lincoln, Illinois taun 2005. Sabagéyan gedhé spesies mamut nduwèni ukuran sapadha gedhé Gajah Asia modhèrn.

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wacan terusan[sunting | sunting sumber]

  • Lister, Adrian; Bahn, Paul. Mammoths. London: MacMillan, 1994 (ISBN 0-02-572985-3).
  • Martin, Paul S. Twilight of the mammoths: Ice Age extinctions and the rewilding of America. Berkeley: University of California Press, 2005 (ISBN 0-520-23141-4).
  • Stone, Richard. Mammonths: The resurrection of an Ice Age giant. London: Fourth Estate, 2001 (ISBN 1-84115-518-7)
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mamut&oldid=814740"