Lisozim

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Bakteri-stub

Kristal lisozim.
Struktur lisozim adhedhasar analisis ngangggosinar-X

Lisozim yaikuenzim kang medhotake ikatan β-1,4-glikosida antarane asam-N-asetil glukosamin karo asam-N-asetil muramat ing peptidoglikan saengga bisa ngrusak dinding sel bakteri.[1] Banyu banjur bisa mlebu ing jero sel lan nyebabake sel mlembung lan pungkasane pecah, proses mau sinebut lisis.[1] Lisozim bisa ditemokake ing sekresi kewan kalebu luh, saliva, lan cairan badan kang liyane minangka mekanisme pertahanan badan tumrap infeksi bakteri.[1] Lisozim bisa mateni bakteri yen lingkungan panggonan bakteri mau ora ana ing kaanan isotonis yaiku konsentrasi zat terlarut ing jero sel lan ing jaba sel (lingkungan) seimbang saengga senajan dinding sel bakteri pecah, banyu ora bakal mlebu ing sel lan lisis ora kedadeyan.[1] Ing kene, sel kng wis kelangan dinding sel mau diarani minangka protoplas.[2] Kaanan isotonis mau bisa digawe kanthi nambahake zat terlarut kayata sukrosa ing lingkungan sel (biyasane arupa cairan kayata banyu).[1] Suwalikke, yen sel ana ing lingkungan kang hipotonis yaiku konsentrasi zat terlarut ing jero sel luwih dhuwur tinimbang lingkungane, banyu bakal berdifusi mlebu ing jero sel lan nyebabake sel pecah (lisis).[1]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)Madigan MT, Martinko JM, Brock TD. 2006. Brock Biology of Microorgnisms. New Jersey: Pearson Prentice Hall. Hal: 78. ISBN 0-13-196893-9
  2. ^ (en)Hogg S. 2005. Essential Microbiology. West Sussex: John Wiley & Sons Ltd.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lisozim&oldid=833057"