Gram-positif

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bakteri gram positif Bacillus anthracis (batang ungu) ing cairan serebrospinal. Sèl kang liya aiku sel darah putih.

Gram-positif yaiku bakteri kang mempertahankanaké zat warna kristal violet nalika prosès pewarnaan Gram sahingga bakal dadi warna biru utawa ungu ing ngisor mikroskop. [1]

Disisi liya, bakteri gram-negatif bakal berwarna abang utawa jambon. [1] Perbedaan kaloroné andhedhasar perbedaan struktur dinding sel kang béda lan isa dinyatakan dening prosedur pewarnaan Gram. [2] Prosedur iki ditemokaké nalika tahun 1884 dening ilmuwan Denmark jenengé Christian Gram lan arupa prosedur penting sajroné klasifikasi bakteri.[3]


Bakteri gram positif kaya Staphylococcus aureus (bakteri patogen kang umum ing manungsa) amung duweni membran plasma tunggal kang diubengi dinding sel kandel arupa peptidoglikan.[2] Sekitar 90 persen saka dinding sel kasebut kasusun dening peptidoglikan wondene turahane arupa molekul liya kanti jeneng asam teikhoat. [1] Ing sisih liya, bakteri gram negatif (kaya E. coli) nduweni sistem membran ganda ing ngendi membran pasmane diselimuti dening membran njaba permeabel.[2] Bakteri iki duweni dinding sel kandel arupa peptidoglikan, kang apan ing antarane membran jero lan membran jabane.[2]

Karakteristik[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki yaiku karakteristik saka bakteri Gram positif lan negatif. Prescott LM, Harley JP, Klein DA. 2002. Microbiology. 5th Ed. Boston: McGraw-Hill. KarakteristikGram positifGram negatif Dinding sel

Homogen lan kandel (20-80 nm) sarta sebagiyan gedhe kasusun saka peptidoglikan. Polisakarida liya lan asam teikoat isa melu nyusun dinding sel.

Peptidoglikan (2-7 nm) ing antara membran jero lan jaba, sarta anane membran jaba (7-8 nm kandele) kang kasusun saka lipid, protein, lan lipopolisakarida

Bentuk sel[sunting | sunting sumber]

Bunder, dawa utawa filamen

Bulat, oval, batang lurus utawa mlungker kaya tanda koma, heliks utawa filamen; pira-pira duweni selubung utawa kapsul Reproduksi

Pembelahan biner

Pembelahan biner, kadang-kadang pertunasan Metabolisme

kemoorganoheterotrof

Fototrof, kemolitoautotrof, atau kemoorganoheterotrof Motilitas

akehe nonmotil, yen motil tipe flagelane yaiku petritrikus (petritrichous)

Motil utawa nonmotil. Bentuk flagela isa bervariasi-polar,lopotrikus (lophtrichous), petritrikus (petritrichous). bagiyan awak (apendase)

Biasane ora duweni apendase

Isa duweni pili, fimbriae, tangkai Endospora

Pira-pira bentuk endspora

ora isa mbentuk endospor

Peptidoglikan[sunting | sunting sumber]

  • Peptidoglikan (murein) yaiku komponen utama dinding sel bakteri kang sifate kaku lan bertanggungjawab kango njaga integritas sel sarta nentukake bentuke. [4]
  • Protoplas yaiku sel kang wis diilangi dinding sele lan amerga salah sijine sel urip ing lingkungane hipotonis (luwih encer ketimbang sitoplasma sel) mangka kecenderungane banyu bakal mlebu marang jero sel sahingga protoplas kang ora duweni perlindungan dinding sel bakal pecah. [4]
  • Peptdoglikan yaiku polisakarida kang kasusun saka gula turunan yaiku asam-N-asetil glukosamin sarta asam-N-asetil muramat, lan salah siji rantai peptida cendak kang contohe kasusun saka asam amino l-alanin, d-alanin, d-asam glutamat, lan baik l-lisin utawa asam diaminopimelik (DAP). [4]
  • DAP yaiku asam amino langka kang amung ditemokake ing dinding sel prokariot.[4]

Kanggo keterangan luwih lanjut isa di deleng ing gambar ngisorr iki.

Skema dinding sel bakteri gram positif

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki yaiku klasifikasi saka bakteri Gram positif.

Gram Positive Classification.png

Penyakit[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki yaiku penyakit-penyakit kang isa diakibataké dening bakteri Gram positif lan negatif.[4]:

Gram Genus Penyakit
Gram positif
Staphylococcus
Streptococcus
Enterococcus
Listeria
Bacillus
Clostridium
Mycobacterium
Propionibacterium
Mycoplasma
impetigo, keracunan pakanan, bronkitis
pneumonia/radang paru, meningitis, karies untu
enteritis
listeriosis
anthrax
tetanus, botulisme
difteri
tuberkulosis
jerawat
pneumonia
Gram negatif
Salmonella
Escherichia
Shigella
Neisseria
Bordetella
Legionella
Pseudomonas
Vibrio
Campylobacter
Helicobacter
Haemophilus
Treponema
Chlamydia
salmonelosis
gastroenteritis/radang saluran cerna
disentri
meningitis, gonorea
batuk rejan
legionnaires' disease
infeksi luka bakar
kolera
gastroenteritis
tukak lambung
bronkitis, pneumonia
sifilis
pneumonia, uretritis, trakoma

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Madigan MT, Martinko JM, Brock TD. 2006. Brock Biology of Microorgnisms. New Jersey: Pearson Prentice Hall.
  2. ^ a b c d Cooper GM, Hausman RE. 2007. The Cell: A Molecular Approach. 4th ed. Sunderland: Sinauer Associates, Inc.
  3. ^ Singleton P, Sainsbury D. 2006. Dictionary of Microbiology and Molecular Biology. New Jersey: Wiley Interscience.
  4. ^ a b c d e Hogg S. 2005. Essential Microbiology. West Sussex: John Wiley & Sons Ltd.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gram-positif&oldid=836018"