Kutha Kinabalu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kota kinabalu)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kutha Kinabalu
كوتا كينبالو
亚庇市
Saka kiwa ndhuwur saarah jam: 1Borneo, Menara Tun Mustapha, Wisma Tun Fuad Stephens, pusat bandar lan Persimpangan Wawasan.

Flag

Seal
Nickname(s): 'KK'
Lokasi Kutha Kinabalu ing Sabah
Kutha Kinabalu is located in Malaysia
Kutha Kinabalu
Lokasi Kutha Kinabalu ing Malaysia
Coordinates: 5°58′17″N 116°5′43″E / 5.97139°N 116.09528°E / 5.97139; 116.09528
Negara Malaysia
Negeri Sabah
Diasasake dening SBUB 1882
Pusat psmsrentahan Borneo Lor 1946
Penubuhan
(Menerima taraf bandaraya)
2 Februari 2000
Pamaréntahan
 • Datuk Bandar Datuk Abidin Madingkir
Populasi (2000)
 • City 452.058[1]
 • Metro 628.725
Zona wektu Wektu Piawai Malaysia (UTC+8)
Website www.dbkk.sabah.gov.my

Kutha Kinabalu yaiku ibukota negara bagian Sabah, Malaysia. Panggone ana ing Keresidenan Pantai Kulon Sabah, arupi pusat perdagangan, lan industri sing utama ing negeri Sabah. Kutha Kinabalu nduweni status dadi siji kuta ing tanggal 2 Februari 2000.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Jaman pemerintahan Inggris ing negeri Sabah (dikenal kalian jeneng Syarikat Borneo Utara British ing masa iku), pusat pemerintahane yaiku Pulau Gaya. Sawijining peristiwa kebakaran nate ngenani Pulau Gaya, lan pihak Inggris terpaksa mengalihake pusat pemerintahan marang sawijining perkampungan nelayan ing pesisir Pantai Kulon Sabah. Pusat pemerintahan sing anyar kui diwenehi jeneng "Api-api" kanggo meringati kedaden kebakaran ing Pulau Gaya.

"Api-api" banjur ganti jeneng dadi "Jesselton"(dijumuk kanggo ngingeti jeneng Wakil Pengurus British Chartered Company) lan sakteruse dadi "Kutha Kinabalu" saat Sabah we merdeka lan mlebu Malaysia.

Panggonan sing menarik[sunting | sunting sumber]

Ngeti Uga[sunting | sunting sumber]

Wigati[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ringkasan perangkaan penting bagi kawasan oleh Jabatan Perangkaan, Malaysia, 2010, hlm. 1 dan 8

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kutha_Kinabalu&oldid=882864"