Klausa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Klausa punika urutanipun tembung ingkang kagungan fungsi predikatif. Ing konstruksinipun klausa, predikat utawi wasesa dados unsur wajib. Tembung ingkang boten kagungan predikat utawi wasèsa boten saged dipunsebut klausa.

Jenisipun Klausa[sunting | sunting sumber]

Berdasar Struktur[sunting | sunting sumber]

Berdasar struktur, klausa dipunbagi dados kalih, Klausa bébas kalèan klausa terikat. Klausa bébas punika ingkang kangungan struktur kalimat lengkap, kirang-kirangipun namung kagungan subyèk kalèan predikat. Amargi mekaten, klausa bébas saged dados kalimat tunggal. Klausa terikat, klausa ingkang strukturipun boten lengkap. Saged boten namung subjek, objek, utawi katrangan. Amargi mekaten, klausa terikat boten saged dados kalimat tunggal, sagedipun dados anak kalimat.

Berdasarkan ukara Negatif ingkang Gramatik Menegatifkan Predikat[sunting | sunting sumber]

Saking jenisipun meninka, klausa dibagi dados kalih, inggih menika klausa positf, kalean klausa nègatif. [1] Bedanipun klausa negatif dipuntandai kalean ukara boten, lsp [1]

Berdasar Kategori Frasa ing Predikat[sunting | sunting sumber]

Predikat saged kasusun saking ukara utawi frasa, frasa nominal, verbal, bilangan, lsp. Saking kategori mekaten, klausa saged dipunbagi dados 3 :

Klausa Nominal[sunting | sunting sumber]

Klausa nominal punika klausa ingkang predikat utawi wasesa saking frasa utawai frasa nominal.

Klausa Verbal[sunting | sunting sumber]

Klausa verbal punika klausa ingkang predikat utawi wasesa saking frasa utawai frasa verbal. [1] Kata golongan Verbal ing tataran klausa fungsinipun dados predikat, lan boten saged didadosaken ukara negatif. [1] Saking ukara verbal, klausa verbal saged dibagi dados mekaten :

  1. Klausa Verbal Adjektif : kasusun saking ukara sifat utawi kasusun saking frasa verbal, ingkang dados pusat menika arupi ukara sifat. [1]
  2. Klausa verbal intransitif : kasusun saking kata kerja intransitif utawi kasusun saking frasa verbal, ingkang dados pusat menika arupi kata kerja intransitif. [1]
  3. Klausa verbal aktif : kasusun saking kata kerja transitif utawi kasusun saking frasa verbal, ingkang dados pusat menika arupi kata kerja transitif. [1]
  4. Klausa verbal pasif : kasusun saking kata kerja pasif utawi kasusun saking frasa verbal, ingkang dados pusat menika arupi kata kerja pasif. [1]
  5. Klausa verbal yang refleksif : kasusun saking kata kerja refleksif, reflektif menika kata kerja ingkang gambaraken tindakan saking pelaku. [1]
  6. Klausa verbal yang resiprokal : kasusun saking kata kerja respirokal, respirokal menika kata kerja ingkang gegayutan. [1]
Klausa Bilangan[sunting | sunting sumber]

Klausa bilangan utawi klausa numeralia menika predikat utawi wasesa kasusun saking kata bilangan. [1]

Klausa Depan[sunting | sunting sumber]

Klausa depan utawi klausa preposisional punika klausa ingkang predikatipun kasusun saking katan depan, utawi kata depan dados penanda klausa menika. [1]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (id)Jenis Klausa(Dipunundhuh tanggal 20 Oktober 2012)

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

  • Jenis Klausa(Dipunundhuh tanggal 20 Oktober 2012)
  • [Chaer abdul, 1994 linguistik umum. Jakarta : Rineka Cipta Frasa]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Klausa&oldid=834896"