Kangchenjunga

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kangchenjunga

Kangchenjunga di pagi hari, dari Chouda Pheri
Prominence 3.922 m (12,867 ft) Ranking ke-30

Kangchenjunga (Nepali:कञ्चनजङ्घा Kanchanjaŋghā) SewaLungma (Limbu) iku gunung paling dhuwur ka-3 ing donya sawisé Gunung Everest lan Chogori) kanthi èlevasi 8.586 mèter (28.169 kaki). Gunung iki uga minangka gunung paling dhuwur ka-2 ing Nepal. Kangchenjunga maknané "Lima Harta Karun Salju, amarga dumadi saka 5 pucuk, papat ing antarané nggayuh luwih saka 8.450 mèter dhuwuré. Harta karun iku nglambangaké 5 barang kagungan déwa ya iku emas, pérak, permata, biji-bijian lan kitab suci. Kangchenjunga disebut Sewalungma jroning basa Limbu lan dianggep suci jroning tradhisi agama Kirant. Telu saka 5 pucuké (utama, tengah, lan kidul) mbatesi wilayah Sikkim Lor saka distrik Sikkim, India lan Distrik Taplejung ing Nepal, lan 2 liyané dumunung ing Distrik Taplejung. Saliyané iku wilayah iki uga didadèkaké Kangchenjunga Conservation Area Project déning World Wildlife Fund [2] [3] [4] [5] [6], sing nglindhungi satwa Panda Abang, manuk, lan tanduran khas Nepal. Bagéan India uga nduwèni wilayah sing dilindhungi ing Taman Nasional Khangchendzonga.

Jeneng-jeneng pucuk:

Nama puncak Dhuwur (m) Tinggi (k)
Kangchenjunga Utama 8.586 28.169
Kangchenjunga Barat (Yalung Kang) 8.505 27.904
Kangchenjunga Tengah 8.482 27.828
Kangchenjunga Kidul 8.494 27.867.
Kangbachen 7.903 25.925

Rujuukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Pucuk paling dhuwur dumunung ing tapel wates India lan Nepal. Lihat [1].

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kangchenjunga&oldid=832298"