Kaisar Tang Gaozu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Tang Gaozu (Li Yuan)

Kaisar Tang Gaozu (Hanzi: 唐高祖, 566-26 Juni 635) utawa kang duweni jeneng asline Li Yuan (李渊) yaiku kaisar kaping pisan Dinasti Tang kang mrintah nalika taun 618 nganti 626. Dheweke uga kang ngedegake dinasti Tang. [1] Dheweke asline yaiku gubernur kang duweni kuwasa ing wilayah kang saiki dadi Provinsi Shanxi[1] nalika Dinasti Sui lagi ana kisruh kang nganti dadi pecahe Tiongkok dadi negara-negara bageyan kang dikuwasani dening para pemimpin pemberontak lan mantan pejabat Sui.[1] Li Yuan uga nglakokake prakara kang padha, kuwi saran saka putrane kang nomer 2, Li Shimin, dheweke mbalela lan ngangkat putune Kaisar kang saka Sui, Yang You dadi kaisar boneka kanthi gelar Kaisar Gong lan dheweke dadi waline.[1] Mangsa pemerintahane digunakake kanggo naklukake saingan-saingane kanggo usaha negara.[1]

Li Yuan lair ing Chang'an (saiki Xi'an, Shaanxi). Dheweké yaiku keturunan kaping 7 saka raja ing jaman Zaman 16 Negara, yaiku Li Gao, pangadegé Kerajaan Liang Kulon.[2] Sawise ambruke kerajaan kuwi, putune Li Gao, Li Chong’er dadi pejabat ing Kerajaan Wei Lor, nanging generasi sakwise ambruke keturunan namung dadi pejabat militer kang tingkate ngisor.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)Dinasti Sui dan Dinasti Tang (Dipuntingali tanggal 7 Oktober 2011)
  2. ^ a b (id)Kaisar Tang (Dipuntingali tanggal 10 Oktober 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Tang_Gaozu&oldid=832853"