Irving Berlin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Irving Berlin
Irving Berlin

Irving Berlin (lair ing Rusia, 11 Mei 1888 – tilar donya ing New York City, Amerika Serikat, 22 September 1989 kanthi umur101 taun) inggih punika satunggaling komponis lan panulis lagu Amerika Serikat, salah satunggaling pengarang lagu ingkang paling bakat lan misuwur wonten ing sajarah. Berlin inggih punika salah satunggal saking sakedhik panulis lagu Tin Pan Alley/Broadway ingkang nyerat, tembung-tembung punapa dènè musik saking lagu-lagunipun. Èwadènè piyambakipun boten natè sinau kanggè maos musik langkung saking tingkat ingkang paling dhasar, piyambakipun sampun ngarang langkung saking 3.000 lagu, antawisipuninggih punika ("God Bless America", "White Christmas", "Alexander's Ragtime Band", "There's No Business Like Show Business") nilaraken tandha ingkang boten saged kabusak wonten ing musik lan budaya Amerika. Kejawi lagu-lagunipun punika, piyambakipun ugi ngarang 17 karya musik kanggè film lan 21 karya musik Broadway.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Masa Alit[sunting | sunting sumber]

Berlin miyos kanthi namaIsrael Isidore Baline[1] wonten ing sadengahing kulawarga Yahudi wonten ing Tyumen, Rusia kamungkinan Mogilev, sakmenika bagèyan saking Belarus).[2] Kulawarganipun migrasi dhateng Amerika Serikat rikala taun 1891. Tiyang sepuhipun ingkang nama Leah (Lena) Yarchin lan Moses Baline; bapakipun minangka "rabi" lan pikantuk pedamelan kanthi maringaken sertifikat kosher meat.[3]

Sasampun bapakipun tilar donya ing taun 1896, Irving kedah kerja kanggè saged tetetp gesang. Piyambakpiun nindakaken kathah pedamelan ing margi, kalebet nyadè surat kabar lan busking. Realitas ekonomi ingkang keras saèngga piyambakipun kedah kerja utawi luwè, ngakibataken dampak ingkang rumesep tumrap caraning Berlin mèrang kabetahan artanipun. Dènè ugi kerja minangka pelayan ingkang nyanyi ing Kafe Pelham ing Pecinan, Berlin dipunsuwuni pirsa dèning ingkang kagungan saperlu ngarang satunggaling lagu asli kanggè kafenipun amargi kedai sainganipun kagungan lagu piyambak ingkang dipunterbitaken. Kasilipun inggih punika "Marie from Sunny Italy", ingkang lajeng dipunterbitaken. Èwadènè lagu punika namung pikantuk bayaran 37 sen arta punika maringi sawijining karier enggal lan nama ingkang enggal ugi: Israel Baline lepat anggènipun nyetak dados "I. Berlin" wonten ing kertas musikipun.

Kathah saking lagunipun ingkang kapisanan, antawisipun "Sadie Salome (Go Home)", "That Mesmerizing Mendelssohn Tune", lan "Oh How That German Could Love", cukup sukses wonten ing bentuk lembaran musik, minangka rekaman, ing panggung vaudeville, utawi minangka interpolasi ing salebeting pertunjukan panggung, ananging lagu ingkang "Alexander's Ragtime Band", ingkang dipunkarang taun 1911, ingkang damel karieripun minggah minangka salah satunggaling bintang paling cemerlang saking Tin Pan Alley. Richard Corliss, wonten ing Time nyerat profil Berlin taun 2001.[4]


Sapèrangan saking lagu karya Berlin[sunting | sunting sumber]

  • "Always"
  • "Anything You Can Do (I Can Do Better)"
  • "Any Bonds Today?"
  • "Back to Back"
  • "Blue Skies"
  • "Change Partners"
  • "Cheek to Cheek"
  • "Doin' What Comes Natur'lly"
  • "Easter Parade"
  • "God Bless America"
  • "Heat Wave"
  • "Hostess with the Mostest"
  • "How Deep is the Ocean?"
  • "I Love a Piano"
  • "I've Got My Love To Keep Me Warm"
  • "Isn't This a Lovely Day?"
  • "I Want To Go Back To Michigan, Down On The Farm"
  • "Let Yourself Go"
  • "Let's Face The Music and Dance"
  • "Let's Have Another Cup of Coffee"
  • "No Strings (I'm Fancy Free)"
  • "Oh, How I Hate to Get up in the Morning"
  • "A Pretty Girl is Like a Melody"
  • "Puttin' on the Ritz"
  • "Say It Isn't So"
  • "Stay Down Here Where You Belong"
  • "Steppin' Out With My Baby"
  • "This Year's Kisses"
  • "Top Hat, White Tie and Tails"
  • "What'll I Do?"
  • "When I Leave The World Behind"
  • "White Christmas"

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Hischak, Thomas S. (1991). Word Crazy, Broadway Lyricists from Cohan to Sondheim. ISBN 0-275-93849-2.
  • Leopold, David (2005). Irving Berlin's Show Business : Broadway - Hollywood - America. ISBN 0-8109-5891-0.
  • Barrett, Mary Ellin (1994). Irving Berlin: A Daughter's Memoir. ISBN 0-671-72533-5.
  • Bergreen, Laurence (1991). As Thousands Cheer: The Life of Irving Berlin. ISBN 0-670-81874-7.
  • Hamm, Charles (1997). Irving Berlin: Songs from the Melting Pot. ISBN 0-19-507188-3.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Great American Songbook

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Irving_Berlin&oldid=836930"