Inflasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tingkat inflasi ing donya

Ing èlmu ékonomi, inflasi punika satunggiling prosès ningkatipun reregi sacara umum lan teras kémawon (kontinu). Kanthi tembung sanès, inflasi ugi arupi prosès mandhaping nili valuta sacara kontinu. Inflasi punika prosès saking satunggilipng prastawa, sanès inggil-asoring tingkat regi. Tegesipun, tingkat regi ingkang dipunanggep inggil dèrèng tamtu nedahaken inflasi. Inflasi dipunanggep dumadi menawi prosès minggahing regi dumadi teras lan silih pangaruh. Istilah inflasi ugi dipunpigunaaken kanggé ngartosaken paningkatan cumawisipun arta ingkang sok kapirsani minagka panyebab ningkatipun regi. Wonten kathah cara kanggé ngukur tingkat inflasi, kalih ingkang paling asring dipingunaaken inggih punika CPI lan GDP Deflator.

Inflasi saged dipungolongaken dados tigang golongan, inggih punika inflasi ènthèng, sedheng, awrat, lan hiperinflasi. Inflasi ènthèng dumadi menawi minggahing regi wonten ing saandhaping 10% setaun; inflasi sedheng antawis 10%—30% setaun; awrat antawis 30%—100% setaun; lan hiperinflasi utawi inflasi ingkang mboten kakendhalèni dumadi menawi minggahing regi wontwn ing sainggiling 100% setaun.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. Barro, Robert J. Macroeconomics
  2. Brown, A. World Inflation Since 1950
  3. Case, Karl E. and Fair, Ray C. Principles of Macroeconomics
  4. Bureau of Labor Statistics
  5. Kieler, Mads The ECB's Inflation Objective
  6. George Reisman, Capitalism: A Treatise on Economics (Ottawa : Jameson Books, 1990), 503-506 & Chapter 19 ISBN 0-915463-73-3
  7. Murray N. Rothbard, What has government done to our money? ISBN 0-945466-10-2. Good introduction to Austrian school's view on money, inflation etc.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Inflasi&oldid=814505"