Heliks

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Heliks saka tembung Yunani έλικας/έλιξ, iku bentuk mlungker kaya sawijining pegas, sekrup utawa andha spiral. Heliks iku wigati banget sajroning èlmu hayat ngèlingi DNA iku bentuké heliks lan akèh Protein duwé substruktur bentuk gheliks ditepungi minangkahelix alfa

Heliks mlungker ngiwa sing ana ing alam, dipigunakaké déning tanduran rambat.

Heliks bisa mlungker ngiwa utawa nengen, kanthi sawijining tumpuan ing tengah, yèn gerakan saarah dom jam saka tumpuan heliks ngadoh saka pangamat, mila Helix kasebut mlungker nengen, lan yèn gerakan saarah dom jam saka tumpuan helix nyeraki pangamat mila helix kasebut mlungker ngiwa. Ketangan (utawa Kiralitas) iku properti saka Heliks. Sawijining heliks sing mlungker nengen ora bisa diputer utawa diwalik saéngga dadi mlungker ngiwa, kejaba yèn dideleng liwat kaca , lan sawaliké.

Akèh-akèhé sekrup perkakas mlungker nengen. Heliks alfa jroning èlmu hayat lan uga bentuk A lan B saka DNA iku heliks sing mlungker nengen. Nanging bentuk Z saka DNA mlungker ngiwa.

Let ulir saka sawijining heliks iku let saka sawijining puteran penuh saka heliks diukur saka tumpuan heliks.

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Heliks&oldid=863061"