GIF

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Contoh gambar.gif

Graphics Interchange Format (GIF) yakuwi format grafis kang paling sering digunakaké saperlu kanggo desain website. GIF duweni kombinasi warna luwih sitik tinimbang JPEG, ananging bisa nyimpen grafis karo latar neng mburiné (background) transparan utawa ning bentuk animasi sederhana.[1]

Babagan GIF[sunting | sunting sumber]

Sadurungé dadi GIF format gambar asli kuwi dikompres karo CompuServe.[2] Bitmap jinis iki ndukung 256 warna lan bitmap sering diweruhi ning internet internet.[2] Format GIF namung nyimpen gambar kang gedhené 8 bit lan namung bisa digunakaké mode grayscale, bitmap, lan index color.[3] Format iki kuwi format standar Internet atawa publikasi elektronik.[3] Ora namung kuwi format iki uga migunani kanggo multiple bitmap ning safile nganti bisa ngasilaké gambar animasi lan merekam penggunaan Transparency Masking.[3] GIF sering digunakaké kanggo mulasi kaca HTML ning tag, spanduk (banner), icon, lan liya-liyané.[4]

GIF uga bisa kanggo nampilaké gambar kang komposisiné kuwi ora migunakaké warna akeh, kayata gambar kartun.[4] Ananging, GIF ora cocok digunakaké kanggo menampilaké foto.[4] GIF migunakaké metode Lossless Compression, kanggo nggawe ukuran file kang cilik banget.[4] Lossless Compression yakuwi kompresi kang ora ngurangi kualitas ning gambar, ananging bisa gawe pengaruh cilik gedhené gunggung file, mula ora nganggo ngilangaké data nalika dikompresi.[4]

Struktur File[sunting | sunting sumber]

Iki struktur file GIF:[5]

  • Bagiyan kepala (Header): Nyimpan informasi identitas file GIF (3 bytes, kudu string "GIF") lan versinya (3 bytes, kudu string "87a" utawa "89a")
  • Global Screen Descriptor: Mendefinisikan logikal screen file GIF kang ditampilaké.
  • Global Color Table: Gambar ning GIF bisa migunakaké global color table utawa tabel warnané dhewe-dhewe. Migunané GCT bakal gawe ukuran file GIF tambah cilik.
  • gambar1, gambar2, gambar3, ... gambar-n: nggal gambar duweni struktur blok dhewe-dhewe lan terminator nggal file.
  • Trailer: Akir saka file GIF.

Kompresi GIF[sunting | sunting sumber]

Format GIF kang migunakaké kompresi algoritma saka LZW (Lempel Zev Welch) kang diduweni Unisys.[4] Kang nyekel hak cipta GIF saiki kuwi CompuServe Incorporated.[4] Wiwité GIF kuwi format kang bebas royalti kanggoné kabeh pengguna ananging taun 1995.[4] Unisys mutusaké narik royalti neng vendor pengguna GIF.[4]

Versi[sunting | sunting sumber]

Versi Pisan[sunting | sunting sumber]

Versi pisanan GIF kuwi GIF87a metu ning taun 1987 kang duweni fasilitas :[4]

  • Kompresi LZW
    • Bisa dilebuni gambar luwih saka siji ning safile lan nampilaké sacara gentiyan, animasi.
    • Ngatur posisi gambar ning latar GIF.
  • Interlacing

Interlacing yakuwi teknik nampilaké gambar kanti cara gradual.

Versi Pindo[sunting | sunting sumber]

Versi kaping loroné GIF yakuwi GIF GIF98a, gunané nambahaké fasilitas ning GIF89a iki yakuwi:[4]

  • Bisa ngatur wektu nggal gambar.
  • Ngatur masukkan saka panganggoné.
  • Ngatur warna transparansi.
  • Nyimpan komentar.
  • Nampilaké baris saka teks.
  • Menambahaké spesifikasi aplikasi kang digunakaké ning MC.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Bonnie Soeherman (2008). Photoshop for Abusement. Elex Media Komputindo. ISBN 978-979-27-3058-6.
  2. ^ a b Wahana Komputer (1999). Pemrograman Visual Basic 5.0. ANDI Yogyakarta. ISBN 978-522-545-6.
  3. ^ a b c Wahana Komputer (2007). Corel Draw X3: Desain Grafis Suite. Salemba Infotek. ISBN 978-979-9550-79-8.
  4. ^ a b c d e f g h i j k Pupung Budi Purnama (2004). Kiat Praktis Menjadi Desainer Web Profesional. Elex Media Komputindo. ISBN 979-20-5763-3.
  5. ^ KOMPRESI CITRA. Diakses pada 8 Mei 2010.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=GIF&oldid=836983"