Filamen intermediat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Struktur filamen intermediet

Filamen intermediat yaiku bageyan saka karangka sel (sitoskeleton) kang duweni diameter antarane 8 nganti 12 nm, luwih gedhe tinimbang diameter mikrofilamen nanging luwih cilik tinimbang diameter mikrotubula, kang duweni fungsi kanggo nahan tarikan (kayata mikrotubula).[1][2] Filamen intermediet kasusun saka pirang-pirang jinis kang saben jinise disusun saka subunit molekuler bedha karo kulawarga protein kang rupa-rupa kang disebut keratin.[1] Mikrotubula lan mikrofilamen, suwalikke duweni diameter lan komposisi kang padha karo kabeh sel eukariot.[1] Dibandingake mikrofilamen lan mikrotubula kang kerep dibongkar-pasang ing pirang-pirang macem bageyan sel.[1] Filamen intermediet kalebu piranti sel kang luwih permanen.[1] Perlakuan kimiawi kang mindahake mikrofilamen lan mikrotubula saka sitoplasma ninggalake jalinan filamen intermediet kang mertahanake bentuk aslie.[1] Pirang-pirang jinis filamen intermediet umume duweni fungsi minangka rangka sekabehane sitoskeleton.[1]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:135, 126 ISBN 979-688-468-2
  2. ^ Salisbury FB. Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, Jilid Satu. terjemahan Lukman DR, Sumaryono. Hal: 18-19. Bandung: Penerbit ITB. ISBN 979-8591-20-8