Dodge

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dodge
Jenis Divisi dari Chrysler Group LLC
Industri Otomotif
Didirikan 1914
Kantor pusat Auburn Hills, Michigan, U.S.
Daerah layanan Global
Tokoh penting Ralph Gilles (CEO of Dodge division)
Produk Mobil
Induk Chrysler Group LLC, Fiat
Situs web dodge.com (U.S.)
international.chryslercorp.com (Global)

Dodge inggih punika sèbuah mèrk saking mobil (SUV, MPV, pickup) ingkang dipunproduksi lan dipunpasaraka]èn dèèning Chrysler Group, LLC ing 60 negara ing donya. Dpunitemuaken dados Dodge Brothers Company taun [[19 kangge mensuplai parts saking industri otomotif, Dodge miwiti kanggè ndamèl penuh mobilipun piyambak ing taun 1914. Merk punika dipunsadè ing Chrysler taun 1928.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Penemuan lan wiwit pendirian[sunting | sunting sumber]

1915 Dodge Brothers Model 30-35 touring car

, 1920]] Saksampunèè ndiriakèèn perusahaan Dodge Brothers Company dening Horace lan John Dodge tahun 1900, perusahaan punika ndamèl komponen mesin lan sasis kendaraan. John Dodge ing taun 1913 ngèndikan mènawi piyambakipun mbotèn purun malih namung dados "penyetok" kangge Henry Ford, mila taun 1914 piyambakipun lan Horace bersepakat kanggè ndamèl kendaraan 4 silinder (Dodge Model 30). Mobil ndamèlan mènika sampun all-steel body, mènawi katah perusahaan sanès tasih wonten unsur kayunipun. Sanesipun punika sampun wonten sistem elektrikal 12 volt, (mobil kaliyan sistem elektrikal 6 volt tasih wonten ngantos 1950an) lan transmisi sliding-gear. Perusahaan Dodge bersaudara pun ngerembag sukses amargi kualitasipun sae , lan perusahaan punika segera dados perusahaan kaliyan penjualan ingkang ageng ing pasar AS taun 1916. Ing taun punika ugi , Henry Ford mutusaken kangge nghentiaken pembayaran saham deviden kangge mbiayai konstruksi River Rouge complex. Hal punika nyebabaken Dodge bersaudara ngajuaken gugatan kangge ngamanaken penghasilan menika saben taunipun ingkang sawetawis setunggal yuta dolar AS,[1] lan ndadosaken Ford tumbas saham menika, lan Dodge bersaudara dipunbayar sawetawis 25 yuta dolar AS.[2]

Kematian Kalih Bersaudara[sunting | sunting sumber]

Perusahaan Dodge lajeng mbukukan penjualan ingkang sae ngantos taun 1920. Saksampune punika, John Dodge ninggal amargi pneumonia ing wiwit wulan Januari 1920. Saudaranipun, Horace, ugi ninggal ing wulan Desember 1920 amargi sirosis. Perusahaan Dodge bersaudara jatuh ing asta istri-istri menika, ingkang lajeng ngangkat Frederick Haynes dados presiden perusahaan kasebut. Dodge Model 30 dipunkembangaken dados Dodge Model 116, kaliyan konstruksi dasar lan fitur ingkang sami .

Model Dodge ing wanci punika[sunting | sunting sumber]

Model Dodge ingkang dipunsade ing Amerika Utara ing wanci punika yaiku Caliber, Avenger, Charger, Challanger, Viper, Journey, Nitro, Durango, lan Grand Caravan. Wiwit pertengahan taun 2012, dipuntepangaken sedan Dart dados model enggal taun 2013.

Dodge ing Indonesia[sunting | sunting sumber]

Dodge ing Indonesia hadir sami kaliyan tiga merek Chrysler sanesipun, inggih punika Chrysler, Dodge, lan Jeep ing ngandap ATPM PT. Garansindo Inter Global. Ing wanci punika enggal Dodge Journey kemawon ingkang kasedia. [3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wise, p. 551.
  2. ^ Wise, p. 552.
  3. ^ Chrysler, Dodge, Jeep di Indonesia

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Dodge ing Wikimedia Commons.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wise, p. 551.
  2. ^ Wise, p. 552.
  3. ^ Chrysler, Dodge, Jeep di Indonesia
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dodge&oldid=835882"