Denyut Jantung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tampang depan dari toraks, menunjukan hubungan permukaan antara tulang, paru-paru (berwarna ungu), pleura (biru), dan jantung (merah). Katup jantung diberi label "B", "T", "A", dan "P".

Denyut jantung pertama: disebabkan oleh katup atrioventricular - Bikuspid/Mitral (B) dan Trikuspid (T).

Detak jantung kedua diakibatkan oleh katup semilunar -- Aorta (A) dan Pulmonari/Pulmonik (P).

Dényutan Jantung inggih punika dényutan jantung pér satuan wékdal, biasanipun pér ménit. Dényutan jantung dipundasarakéén ing jumlah kontraksi ventrikel (bilik ngandap jantung). Dényutan jantung ménawi kacépétan takikardia utawi langkung lambat bradikardia. Denyut nadi inggih punika dényutan arteri saking gelombang gétih ingkang ngalir ngélampahi pémbuluh gétih dados akibat saking denyutan jantung. Denyutan nadi asring dipunpéndhét ing pergelangan tangan kanggè ngiraaken denyut jantung. [1] Ngitung katahipun detakan jantung biasanipun ngelampahi kanthi cara nyepeng pergelangan tangan saklajengipun ngetung detakan ingkang wonten ing pergelangan tangan utawi asring dipunssebut kaliyan gitung denyut nadi. Wonten cara sanes anggene ngitung denyutan jantung inggih punika ginaaken sedotan imgkang dipunpanggenaken ing pergelangan tangan. Nilai antawis detak jantung kaliyan denyut nadi sakjatosipun sami jumlahipun, ananging wonten delay antawis sedaya punika. Punika dipunsebapake jarak saking jantung ing pembuluh nadi kasebut. Pembuluh nadi utawi arteri inggih punika pembuluh getih ingkang berotot ingkang bekta getih saking jantung kangge dipunsebarake ing sedaya sel awak. Sakpunika nadi selang ndawa panggenan ingkang dipunsaluraken ing getih sedaya bagian awak. Pramila detak ingkang wonten ing nadi punika menawinipun detak jantung kita sedaya. Denyutan nadi menika detak jantung ingkang wonten ing panggenan-panggenan katamtu ing awak, tuladhanipun ing: pergelangan tangan utawi sikil, gulu, wentus, pamidangan, mustaka, rahang, lengan, ketiak. Denyutan nadi punika dipunkasilaken saking tekanan ing pembuluh arteri amergi akibat saking pemompaan getih dening jantung kangge dipunsebarake ing sedaya sel awak. [2] Ing kahanan normal lan istirahat, jantung tiyang dewasa denyutipun secara teratur antawis 60-100 detek/menit. Cepete saking denyut jantung dipuntemtuaken dening kecepetan saking signal listrik ingkang asalipun saking pemacu jantung, SA node. Signal listrik saking SA node ngalir ngelampahi kalih serambi, nyebapaken kalih serambi kontraksi ngalir darah ing kalih bilik. Saklajengipun signal listrik punika ngalir ngelampahi AV node nyapai kalih bilik. Punika nyebapaken kalih bilik kontraksi ngompo getihing sedaya salira lan ngasilaken denyutan (pulse). Pengaliran listrik ingkang teratur punika saking SA node ing AV node nyebapake kontraksi kanti teratur saking otot jantung dipuntepang kaliyan sebutan denyut sinus sinus beat. Menawi wekdal istirahat kecepata signal listrik saking SA node inggih punika perlahan, dados denyut jantung ugi alon. Tachycardia ingkang kedadosan amergi medalaken signal listrik ingkang cepet kaliyan SA node dipunsebat Sinus Tachycardia. Sinus tachycardia umumipun inggih punika kontraksi cepet saking jantung ingkang normal dados reaksi utawi kahanan utawi ing kahanan gerah. Sinus tachycardia saged nyebapake debar jantung. Sebab sinus tachycardia kalebet gerah, demam, hormon tiroid ingkang kaluwehan, tingkat oksigen getih ingkang rendah, kopi saha jampi-jamipan kadasta cocaine lan amphetamine. [3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Arti Denyut Jantung(dipununduh Tanggal 27 iktober 2012)
  2. ^ (id)Menghitung Denyut Jantung(dipununduh Tanggal 27 Oktober 2012)
  3. ^ (en)Denyut jantung (dipununduh Tanggal 27 Oktober 2012)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Denyut_Jantung&oldid=835136"