County Alba

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wong diakon ngenaake alba lan sinktura serta sehelai stola ungu

Alba, sing arupi salah sijine teka vestimentum liturgis ing Gereja Katolik Roma, Gereja Anglikan lan akeh gereja Protestan, yaiku sehelai jubah linen putih, dawane nganti mata sikil lan biasane dilengkapi sehelai tali kanngo ngiket pinggang awerna putih (sinktura). Mulane alba yaiku sehelai tunik linen dawa sing dikenake dening masyarakat Romawi kuno. Alba yaiku vestimentum liturgis paling tua, lan digunakake umat Kristiani kawet jaman biyen, khususe dening para klerus ing liturgi Ekaristi. Sakiki, alba arupi vestimentum umum kanggo kabeh petugas liturgi ing jerone perayaan Misa, apik klerus (sing ditahbiskan) maupun awam (sing ora ditahbiskan), lan dikenake ing nduwur pakaian sedina-dina utawa toga lan ning ngisor busana khusus, kayata stola, dalmatik utawa kasula. Yen alba ora kabeh nutupi kerah baju utawa toga, maka dibutuhke sehelai amik sing dikenake ing ngisor alba. Panggunaan amik sifate opsional. Bentuk alba sing dicekaake kango penggunaan ing jaba gedung gereja mujudake surplis (untuk imam) lan sepupunya rohet (untuk uskup). Alba pasca Tridentina seringuga digawe berenda-renda. Ing masa sakwise renda-renda dadi ketinggalan zaman, kecuali ing sebagian paroki Katolik Roma lan pira-pira paroki Anglo-Katolik. Ing akeh paroki Anglikan, alba didekorasi kalian apparel. Ing akeh Gereja Anglikan Duwur (High Church), Alba kui busana njeero sing dikenake ing ngisor vestimentum. Ing Gereja Anglikan Ngisor (Low Church) lan Gereja Anglikan Luas (Broad Church), Alba dianggep dadi pakaian sedina-dina.


Cithakan:Peralatan liturgi Katolik Cithakan:Katolik-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=County_Alba&oldid=835551"