Chandrayaan-1

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Chandrayaan-1 ( Basa Sangskreta: चंद्रयान-1 )[1] iku sawijining misi panjelajahan menyang bulan tanpa awak sing diayahi déning Organisasi Panelitèn Ruang Angkasa India (ISRO), lembaga ruang angkasa nasional India. Misi iki nyakup sawijining pangorbit bulan lan impactor (pendharat?). Wahana jaban angkasa iki diluncuraké déning vèrsi modhifikasi saka Wahana Peluncur Satelit Kutub ing tanggal 22 Oktober 2008 saka Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota, Andhra Pradesh. 'Chandrayaan' (jroning manéka basa India) kira-kira ateges 'Lelaku menyang Bulan'.


Bidang studi[sunting | sunting sumber]

  • Mineralogis resolusi dhuwur lan pencitraan kimiawi marang wilayah-wilayah kutub lor lan kidul sing salawasé dumunung ana ing sangisoré ayang-ayang.
  • Panggolékan banyu lan ès ing lumahing utawa sangisoré lumahing Bulan, utamané ing kutub-kutub bulan.
  • Idhèntifikasi bagéan-bagéan puncak kimiawi saka watu-watu karang ing puncak-puncak bulan.
  • Stratigrafi kimiawi kerak bulan liwat remote sensing marang puncak-puncak (upland) sentral saka kawah-kawah bulan sing gedhé, Wilayah Aitken Kutup Kidul (SPAR) lll. Diangkah bagéan-bagéan jeroné bakal diéntukaké.
  • Métakaké variasi bagéan lumahing bulan sepanjang jalur satelit.
  • Observasi marang spèktrum sinar X sing luwih gedhé saka 10 keV lan liputan stereografis saka sebagéan gedhé lumahing Bulan kanthi résolusi 5m
  • Nemokaké pangertèn-pangertèn anyar bab asal-usul lan évolusi bulan.


Chandrayaan-1 ngrampungaké patang orbit sakubengé Bumi, ing tanggal 23 Oktober: "Anané wahana jaban angkasa iki normal lan (pesawat iki) lumaku kanthi apik. Ubengé jroning orbit elips sepisan saben 6 jam 30 menit. Wahana wis ngrampungaké 4 orbit lan lagi nglakoni orbit ka-5."[2]


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Chandrayaan
Payloads
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Chandrayaan-1&oldid=815485"