Basa damelan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Basa artifisial utawi basa damelan utawi basa kakonstruksi (ugi katelah conlang cekakan saking istilah Inggris: constructed language) dening para sutrisnanipun inggih punika satunggaling basa ingkang tetembungan kaliyan tata basanipun dipundamel déning satunggal utawi sakempalan alit tiyang. Basa punika kosok wangsul saking basa alami (ing: natural language, Natlang) ingkang angévolusi sacara alamiah saking satunggaling budaya. Sebagéyan conlang dipundamel kanggé komunikasi manungsa (limrahipun kaginakaken minangka basa auksiliari internasional), sebagéyan sanésipun dipundamel kanggé karya fiksi utawi èksperimen, komunikasi winadi, utawi namung iseng kémawon.

"Basa kajangka" ingkang sami tegesipun kaliyan conlang punika kadhangkawis dipunginakaken kanggé ngarujuk dhumateng basa auksiliari internasional, lan déning tiyang ingkang nampik istilah "artifisial" dipunsèlèhaken ing basa piyambakipun. Upami, tiyang ingkang saged abasa Esperanto ngujaraken manawi "Esperanto inggih punika basa artifisal kados mobil punika jaran artifisal". Nanging, istilah basa kajangka punika awis dipunginakaken ing njawi kempalan Esperanto.

Referensi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_damelan&oldid=830644"