Anémia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gejala utama kang metu ana ing lara anemia

Anemia Anemia dipun ngertosi dados kekirangan getih, niki keranten :

  1. Kirangipun konsentrasi hemoglobin
  2. Mengandhapipun hematokrit
  3. Jumlah sel getih abrit kirang.

Menawi kados punika, anemia inggih punika pengandhapan jumlah sel getih abrit utawi kadar hemoglobin teng lebete sel getih abrit kirang keranten wontenipun kesanesan wonten pendhamelan sel, pendharahan utawi gabungan kalihipun.

Pembagian anemia[sunting | sunting sumber]

Anemia mboten mawon dipun tepangi sebage kirang getih. Kedah dipun mangertos menawi wonten pinten – pinten anemia, inggih punika : a. Anemia keranten kirang zat besi (Fe). b. Anemis keranten pendharahan, c. Anemia kronis d. Anemia keranten gangguan nyerep ipun zat besi (Anemia dispagia sideropenik) e. Anemia keranten kirang Fe wonten ing massa ngandhung. f. Anemia keranten infeksi parasit (kados penyakit cacing tambang) g. Anemia sel ageng h. Anemia perniosiosa keranten gangguan nyerapipun vitamin B12 akiba kirangipun asam lambung (anhydria) i. Anemia wekdal lair (Kesanesan nyerapipun vitamin B12 wekdhal lair, menawi kados punika asam lambung mboten wonten gangguan) j. Anemia keranten infeksi cacing dipilobotrium (kalih terganggu nyerapipun vitamin B12) k. Anemia keranten gangguan nyerapipun vitamin B12 keranten wonten pepintenan kesanesan kados operasi nugel aken usus halus utawi akibatipun diare kronis (chronic tropical sprue) l. Anemia skorbut (kekirangan vitamin C) m. Anemia sel ageng wonten ing salebetipun masa ngandung (megaloblastic anemia of pregnancy). n. Anemia asam orotik (keranten kekirangan enzim asam orotidilik dekarboksilase, sehingga tubuh mboten mampu ngubah asam orotik dados orotidilik hingga asam orotik dipun medhal aken saking toya seni). o. Anemia sel ageng akibatipun dhahar obat anti-kejang.

Penyebabipun Anemia Teng riki saged dipun tingali sebabipun anemia, inggih punika: 1. Gagalipun sumsum balung

Anemia aplastik (gangguan pendamelan sel getih abrit dipun sertai gangguan pendamelan sel getih sanesipun) lan anemia aplastik sel getih abrit ingkang murni.

Risakipun sumsum balung kados teng keganasipun, osteoporosis, lan myelo fibrosis (jaringan sumsum balung dipun gantos jaringan fibrosis) kados wonten ing penyakit ginjal kronis lan defiensi vitamin D.

Produksi hormone pankreas kirang, kados teng :

  1. Penyakit ginjal pankreas
  2. Prodhuksi hormon kelenjar gondhok kirang
  3. Prodhuksi hormone pituitary kirang
  4. Kirang gizi terutami protein
  5. Peradhangan kronis
  6. Mutasi hemoglobin hingga kirang kemampuan kanggem ngikat oksigen.

2. Gangguan matengipun sel getih abrit lan sel getih abrit kirang afektif wonten: Matengipun sitoplasma sel terganggu keranten :

  • Kirang zat besi (Fe), talasemia.
  • Anemia sideroblastik
  • Keracunan timah cemeng.

Matengipun inti sel getih abrit terganggu, keranten:

  • Defisiensi vitamin B12
  • Defiseiensi asam folat
  • Kekirangan vitamin B1
  • Kesanesan metabolisme asam folat

Penyakit ingkang dipun sebat orotic asiduria :

  • Anemia diseritropoetic primer (tipe I 4)
  • Eritropoetic protoporpiria
  • Anemia sideroblastik dipun sertai kekirangan hormone pankreas lan sumsum balung berongga.

Anemia hemolitik (sel getih abrit enggal ancur)

Gangguan hemoglobin[sunting | sunting sumber]

Mutasi struktoral

  • Mutasi pendamelan teng sindrom talasemia
  • Kesanesan membran saking sel getih abrit
  • Kesanesan metabolism sel getih abrit
  • Anti bodi mediated
  • Trauma mekanik teng sel getih abrit
  • Trauma suhu teng sel getih abrit
  • Kekirangan oksigen hingga ngrusak sel getih abrit
  • Penyakit infeksi ingkang nimbul aken kerusakan teng sel getih abrit
  • Kegagalanipun sumsum balung
  • Sel getih abrit ingkang dipun bentuk normal, nanging penghancuranipun sel enggal sanget.

Tanda lan gejala (sindrom)[sunting | sunting sumber]

Gejala anemia minurut mekanisme lan atofisiologi anemia. Gejala lan tanda – tandhanipun inggih punika respon atas kompensasi jantung lan pernapasanipun dipun dhasaraken awrat lan laminipun jaringan ingkang ngalami kekirangan oksigen.

Teng andhap niki, saged dipun tingali tanda – tanda saking gejala (sindrom) anemia:

  • Hb lebih andhap saking 7 mg %
  • Penderita ngeluh lemes
  • Gerah sirahipun Pemirenganipun ndengung
  • Peningalanipun kunang – kunang
  • Ngrasa enggal lemes lan sempoyongan
  • Gampil tersinggung
  • Haidipun mandheg
  • Perilakunipun mboten wajar
  • Libido kirang
  • Gangguan saluran cerna
  • Selaput putih peningalan kuning
  • Organ limpa mengageng
  • Nafas sesek. Awalipun nafas jero, lami – lami nafas dados dangkal akhiripun payah jantung sampe shock
  • Nadi lemah lan enggal sanget.
  • Hipotensi ortostatik (tekanan getih ngandhap wekdhal perubahanipun posisi saking linggih teng ngadheg uatwi saking tileman teng posisi linggih).
  • Tekanan getih sekedhik ningkat kados akibatipun reflex penyempitanipun pembuluh getih alit (arteriol, lami – lami tekanan getih andhap sanget sampe ngakibat aken kepejahan).

Pengobatan[sunting | sunting sumber]

1. Pemaringan zat besi (Fe) Kanggem ngatasi anemia ingkang jelas penyebabipun, maringi Fe kirang berhasil, saderengipun penyebab dipun atasi. Anemia ingkang mboten terlalu abot (sedengan) biasanipun dipun sebab aken keranten pendharahan. Preparat Fe biasanipun dipun paring wonten bentuk garam (kados Ferrous sulfat, glukonat utawi fumarat) utawi wonten bentuk gabungan kalih gula (sacharat) ingkang dipun paring per oral nanging perlu dipun pertimbangaken pemaringan obat maag (antasida) lan dhaharan ingkang ganggu nyerapipun preparat besi (Fe), menawi penambahan vitamin C saged ningkat aken penyerapan Fe Preparat Fe wonten ing bentuk kapsul nyerapipun kirang sae, nanging kados punika pemaringan Fe per oral tebih lebih aman dipun bandhingaken kalih pemaringan secara suntikan. Pemaringan Fe suntikan biasanipun dipun paringi teng penderita ingkang kirang toleransi menawi dipun paringi per oral uatawi keranten penderita keicalan katah getih kados teng congenital teleangiectasi hemorrhagic (kedadosan pelebaran pembuluh kapiler wekdhal lair) Respons pemaringan zat besi nembe ketingal sasampunipun 7-10 dinten. Hal niki ketingal teng preparat sel retikulosit (sel enem bakal dados sel getih abrit) Menawi kalih pemaringan Fe anemia mboten saged dipun atasi niku pendharahan taksih teros berlangsung utawi wonten proses keganasan teng lebet tubuh penderita. 2. Transfusi getih Pengobatan anemia mboten merlu aken transfusi. Transfusi dipun perlu aken menawi penderita anemia sampun ngalami kesanesan jantung. 3. Pemaringan ATG (Anti Timosit Globulin) Pemaringan ATG niki dipun lampahi kalih dosis 15 mg/Kg BB dipun larut aken wonten toya garam fisiologis saking infus salami 4-6 jam wonten wekdhal 10 dinten berturut – turut. 4. Transplantasi sumsum balung Transplantasi niki saking sesamian penderita ingkang biasanipun dipun lampahi wonten teng pengobatan anemia aplastik. 5. Pemaringan EPO (Erythropoetin) Pemaringan EPO niki gadah kegunaan kanggem ngrangsang pendhamelan sel getih abrit. Hormon androgen utawi kortikosteroid angsal dipun cobi kanggem ningkat aken pendhamelan sel getih abrit (erythropoietin) kalih nglindungi ancur aken sel getih abrit (hemolisis) Hidroksi urea 500mg/dinten utawi selang sedinten saged ngirangi pengagengan organ limpa hingga pengancuran sel getih abrit saged dipun batesi.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Yatim, Faisal.2003.Talasemia Leukimia dan Anemia.Jakarta:Pustaka Populer Obor.

--Ais Unnes pirembagan 25 Mei 2012 23.38 (UTC)Nayla Assifa

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Anémia&oldid=833577"