Al-Zahrawi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Abul Qasim az-Zahrawi

Al-Zahrawi yaiku penemu penyakit hemofhilia lan pelopor pembedahan modern. [1]Al-Zahrawi lair taun 936 ing Cordoba, Andalusi (spanyol). [1]Jeneng lengkape yaiku Abu al-Qasim Khalaf ibn Abas Al-Zahrawi. [1]Dheweke dikenal minangka dhokter ahli bedhah kang urip ing mangsa Khalifah Abdur Rahman II ing Cordiva, Spanyol. [1]Akeh penemuan kang didadekake rujukan dening kedhokteran modern nganti sperene. [1]Wong Barat, biyasane nyebut dheweke kanthi aran AlBucais utawa Albucasis.[1]Al-Zahrawi ora mung dhokter bedah biyasa, dheweke uga sawijining ilmuwan kang nemokake werna-werna piranti bedhah kang dadi prototipe piranti bedah modern. [1]Werna-werna penemuane ana ing sawijining karya ensiklopedia monumental kanthi irah-irahan At-Tasrifliman “Arjaza ‘an at-Ta’lif (buku Pedoman Kedhokteran) kang kandele 1500 kaca.[1] Ing buku iki, Al-Zahrawi ngrembag babagan cara-cara bedhah. [2]Dheweke uga nglompokake 325 lelaran, gejala, sarta cara nambanine. [2]Jilid kang pungkasan ngemot pirang-pirang diagram lan gambar kang cacahe luwih saka 200.[2] Buku iki diterjemahake kanthi basa latin dening Gherard of Cremona. Saliyane kuwi, buku iki uga diterjemahake nganggo basa Inggris, Prancis, lan Yahudi.[2] Nganti seprene buku iki isih dadi rujukan wigati ing kurikulum kedhokteran Eropa. [2]Al-Zahrawi tinggal dunya taun 1013 kanthi ninggalake gagasan wigati ngenani kedhokteran.[3]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 40]
  2. ^ a b c d e (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 41]
  3. ^ (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 42]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Al-Zahrawi&oldid=830231"