Wikipedia:Miwiti kaca enggal

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sapa waé, klebu panjenengan, bisa nulis kanggo Wikipedia! Ketik waé irah-irahan (judhul) artikel sing arep digawé ing kothak ngisor iki. Klik ing tombol"Gawé artikel", lan langsung wae miwiti ngetik.

Tombol kasebut bakal nggawa panjenengan tumuju kaca panyuntingan kanggo nulis. Yèn artikel kanthi irah-irahan kang panjenengan maksud durung ana, panjenengan bakal nyunting sawijining artikel anyar. Sewaliké, yèn artikel iku wis ana, panjenengan disumanggakaké kanggo nambahi utawa ngowahi apa sing wis katulis.

Ana beciké panjenengan maos ndhisik prinsip-prinsip umum kang lumaku ing Wikipedia sadurungé miwiti nulis. Panjenengan uga luwih becik manèh maos nyunting sawijining kaca kanggo nyinaoni markah (markup) wiki sing bisa kagunakaké ing kothak panyuntingan.

Kaca iki njelasaké sawetara prakara kang magepokan klawan kepriyé carané miwiti kaca anyar.

Prinsip umum

  • Kasaranaké maos mlebu log sadurungé panjenengan miwiti nyunting.
  • Kasaranaké miwiti kaca anyar seka pranala (link) sing wis ana. Ana pranala sing dijenengi "pranala memedi (ghost links)" utawa "pranala abang (red links)" -- pranala sing katedhak ing teks, nanging durung ana artikel sing njabaraké.
  • Supaya dimangertèni kanggo mènèhi konteks, yaiku nulis atur pambuka singkat ing wiwitan artikel. Aja nulis "Iki novel katelu saka..." -- sawetara kuwi panjenengan bisa waé katlusur seka pranala pranala seka novelis kondhang X, pamaos liya bisa waé seka kaca liyané manèh.
  • Disinaoni paugeran gawé jeneng artikel wikipedia sadurungé mènèhi jeneng sawijining kaca anyar.
  • Miwiti kanthi ukara sampurna (lengkap) lan ora kaya katrangan ing bauwarna (kamus). Kajelasaké ukara utawa tembung sing dadi irah-irahan (judhul) artikel ing wiwitané artikel.

KUDU DIGATèAKé: Aja ngleboaké artikel sing cekak banget, ora ana sesambungané karo judhul, tembung-tembung saru, lan ora ngemot katrangan cukup. SIng nglanggar bisa diblokir aksesé.

Cara-cara miwiti kaca anyar

Miwiti kaca anyar seka pranala (link) sing wis ana, sawisé kaciptakaké, utawa sawise nggolèki

Pranala

(link) abang nandhakaké yèn artikel kasebut isih durung ana isiné, déné sing werna biru iku sing wis ana katrangané..

Pranala-pranala internal kang tumuju kaca-kaca kosong biasané kaciptakaké ing prosès kagawané sawijining kaca, lan/utawa kanggo wong liya ngrembakakaké wong liya kanggo miwiti. Pranala-pranala mau biasané awerna abang.

Ngeklik pranalakaya ngéné iki bakal nggawa panjenengan tumuju panggonan panyuntingan kaca anyar.

Sadurungé ngeklik pranala panyuntingan, diputusaké dhisik apa panjenengan pancèn arep gawé irah-irahan kaya kang kawènèhaké. Yèn ora, sunting dhisik pranala sing ngrujuk mau.

Panjenengan bisa gawé pranala dhéwé ing kaca kasebut utawa ing kaca indeks. Nanging beciké panjenengan gawé pranala sawisé rampung nulis kaca anyar, utamané yèn pranala kasebut bakal ngganti sawijining pranala sing tumuju kaca sing wis ana. Ing kahanan kaya mangkéné, panjenengan bisa gawé pranala nanging aja ngeklik 'Simpen' nanging migunakaké 'Tuduhna dhisik' kanggo mesthèkaké apa pranala mau wis benenr apa ora.

Perlu digatèkaké yèn pranala-pranala ing kaca kasebut gawé navigasi ing antarané kaca dadi luwih kepénak lan uga gawé wong liya mangerténi ana kaca kasebut.

Miwiti kaca anyar liwat URL

Yèn panjenengan ngetik URL (alamat internèt) Wikipedia sing durung nduwèni isi/informasi, panjenengan bakal nemoni sawijining kaca kang ana pratèlan kaya ini.

Panjenengan bisa nyunting kaca iku kanthi ngeklik 'sunting' ing pérangan dhuwur kaca.

Cara sing gampang gawé URL anyar yaiku kanthi nyunting (ngganti) pérangan pungkasan URL ing artikel liyané.

Contoné:

Panjenengan migunakaké URL kaca Wayang sing ana ingi:

http://jv.wikipedia.org/wiki/Wayang

Banjur panjenengan arep miwiti kaca anyar kanthi irah-irahan 'Kaca anyar', ganti pérangan mburiné dadi:

http://jv.wikipedia.org/wiki/Kaca_anyar

Sawetara tandha kang béda:

  • Spasi kaganti dadi tandha garis ngisor (_)
  • Tandha titik loro kaganti dadi %3A

Gawé pranala menyang kaca liya

Nalika panjenengan nyunting sawijining artikel, yèn ana sawijining tembung utawa frasa sing bisa dirembakaké dadi artikel dhéwé, diwènèhi waé tandha kurung siku [[kaya ngéné iki]]. Yèn wis disimpen, tembung 'kaya ngéné iki' bisa gawé pranala sing tumuju menyang kaca liyané.

Miwiti kaca sing anyar babar blas

Yèn panjenengan kepingin gawé sawijining kaca sing anyar babar blas, ana beciké migunakaké pamadosan (search) luwih dhisik liwat kothak sisih sing ana tulisané 'Cari'. Ing kéné bisa digolèki apa wis ana tenan kaca sing dikepingini mau utawa ana kaca liya sing mèmper.

Yèn wis ana nanging judhulee béda, panjenengan bisa mènèhi tandha pengalihan (redirection). Upamané Sukarno lan Soekarno.

Migunakaké bak pasir

Cara liyané migunakaké kothak wedhi!

  • Sunting kothak wedhi (sandbox, panggonan kanggo nyoba), banjur gawé pranala.
  • Sabanjuré kari nerusaké pranala mau lan miwiti kaca anyar.

Cathetan: Bak pasir (sandbox) kanthi ajeg dibusak, dadi aja lali mènèhi tandha kaca-kaca sing wis digawé kanggo nyunting manèh ing kalodhangan sabanjuré. Yèn panjenangan panganggo kadhaftar bakal bisa nonton ing pranala Quickbar Kontribusiku.

Prelu digatèkaké, Wikipedia iku bauwarna (ensiklopedhi) kanthi isi mardika (bèbas) Kanthi otomatis lisensiné migunakaké GNU_Free_ Documentation_License; Aja ngelobakaké bahan sing ana hak ciptané tanpa idin sing nduwèni.

Delengen uga