Tumplak punjèn

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Tumplak Kunjèn)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tumplek Kunjèn

Tumplak punjèn yaiku salah sawijiné budaya ing pawiwahan kang ana ing Jawa Tengah.[1] Tumplak punjèn kuwi artiné mantu kang pungkasan.[1] Acara Tumplak punjèn dianakké kanggo nandhakaké yèn wong tuwa wis ora duwé tanggungan marang anak manèh.[1] Nanging kosok baliné ganti anak kang kudu nanggung uripé wong tuwané.[1] Adicara tumplak punjèn diwiwiti kabèh anak kudu kumpul lan ngroyok sega lan ingkung pitik kang wis dicepakake dening wong tuwa lan wis didongani modin utawa wong kang dituwakaké ing kampung.[1] Anggone kroyokan mau kuduné akèh-akèhan éntuk sega, segané diwadhahi ning ngaron utawa kendhil kang gedhé ukurané.[1] Miturut mitosé, sing paling akèh éntuk sega kuwi sing akèh rejekiné.[1] Lan kang rebutan ingkung, sapa sing bisa éntuk ndhas pitik kuwi sing pantes dadi pemimpin kulawarga.[1] Banjur, yèn sing éntuk jeroan sing paling akèh kuwi anaké bakal akèh.[2] Saben bageyan awak ingkung kuwi ana mitosé dhéwé-dhéwé.[2] Nanging kabèh kuwi mau mung mitos, bisa dipercaya lan uga ora.[1] Ing Rembang, acara iki ramé banget.[2] Saben ana wong mantu kang pungkasan akèh wong kang padha pengen nonton.[2]

Sega lan iwak ayam ing acara Tumplek Kunjèn

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Panyebar Semangat (diundhuh 12 Mei 2012)
  2. ^ a b c d TULADHA-PANATACARA(21 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tumplak_punjèn&oldid=858961"