Sampel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dhèskripsi panjupukan sampel ing statistik

Sampel iku bagéyan saka populasi sing arep ditliti; dideleng minangka sawiji pandugan marang populasi, nanging dudu populasi iku dhéwé.[1] Sampel dianggep minangka wakil saka populasi sing asilé makili sakabèhané gejala sing diamati.[2] Ukuran lan keragaman sampel dadi panentu apik orané sampel sing dijupuk. Ana rong cara panjupukan sampel, ya iku sacara acak (random)/probabilita lan ora acak (non-random)/non-probabilita.[2]

Acak (Random sampling)[sunting | sunting sumber]

Maknané, saben anggota saka populasi nduwèni kesempatan lan peluang sing padha kanggo dipilih minangka sampel. [3] Ora ana intervensi tinamtu saka paneliti.Saben jinis saka panjupukan acak (probability sampling) iki nduwèni kaluwihan lan kakurangan dhéwé.[3]

Panjupukan acak prasaja (Simpel random sampling)[sunting | sunting sumber]

Panjupukan acak sacara sistematis (Systematic random sampling)[sunting | sunting sumber]

Panjupukan acak adhedhasar lapisan (Stratified random sampling)[sunting | sunting sumber]

Panjupukan acak adhedhasar area (Cluster sampling)[sunting | sunting sumber]

Ora acak (Non-random sampling)[sunting | sunting sumber]

Panjupukan sawektu (Accidental/haphazard sampling)[sunting | sunting sumber]

Panjupukan miturut gunggung (Quota sampling)[sunting | sunting sumber]

Panjupukan miturut tujuwan (Purposive sampling)[sunting | sunting sumber]

Panjupukan runtun (Snow-ball sampling)[sunting | sunting sumber]

Minangka tèknik panjupukan sampel sing diayahi kanthi sistem jaringan responden.[3] Wiwit saka wawancara marang siji rèspondhen.[3] Banjur, rèspondhèn kasebut bakal nuduhaké rèspondhèn liya lan rèspondhèn liya kasebut bakal nuduhaké rèspondhèn sabanjuré.[3] Bab iki diayahi sacara terus-terusan nganti gunggung anggota sampel sing dikarepaké kagayuh.[3] Kaluwihan saka panjupukan runtun iki ya iku bisa antuk rèspondhèn sing kredibel ing bidhangé.[3] Déné kakurangané ya iku butuh wektu cukup suwé lan durung temtu makili sakabèhané variasi sing ana.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en) Reviere, Rebecca. 1996. Needs Assessment: A Creative and Practical Guide for Social Scienties. Taylor&Francis. ISBN 1-56032-376-0, 9781560323761. Page 50.
  2. ^ a b Populasi, Sampel Lan Teknik Sampling. Diakses 10 Mei 2010.
  3. ^ a b c d e f g h (en) Neuman, W.Lawrence. 2006. Social Research Methods: Qualitative and Quantitative Approach. USA:University of Wisconsin. Page 227-234.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sampel&oldid=869149"