Saab Gripen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
JAS 39 Gripen
2006JASGripen3JM.jpg
 Tipe Pesawat tempur multi-peran
 Produsen Saab
 Pisanan mabur 9 Desember 1988
 Dikenalaké 9 Juni 1996
 Status Aktif
 Pemakai Swedia
Hungaria
Ceko
 Cacah digawé 184
 Rega satuan US$ 25 juta (1998)
US$ 45–50 juta (2006)

Saab JAS 39 "Gripen" (Griffin) yaiku salah sijiné pesawat tempur saka Swedia kang diproduksi dening Saab. Pesawat iki didol dening perusahaan Gripen International, salah sijiné joint venture antara Saab lan BAE Systems. Pesawat iki wis dienggo dening angkatan udara Swedia, Ceko, dan Hungaria,[1] serta wis dipesan dening Afrika Selatan[2] dan Thailand.[3][4] Sajroné ngrancang pesawat iki Saab milih desain kanard kang ora stabil. Kanard mènèhi pitch rate duwur lan hambatan kang endèk sahingga mungkinaké pesawat kanggo mabur luwih cepet , luwih adoh lan ngankut luwih akèh beban.

Kombinasi swiwi delta lan Kanard mènèhi Gripen performa kang luwih apik sajroné hal karakter mabur utawa lepas landas lan mendarat. Avionik kang total nyatu nggawé pesawat iki mampu di "program". Pesawat iki uga nduwèni perangkat perang elektronika internal, sahingga nggawéné mampu ngangkut beban maksimal tanpa ngorbanaké kemampuan perang elektroniké. Kemampuan kang dikarepake kanggo gripen saka awal yaiku mampu lepas landas saka landasan pacu kang dawane 800 meter. Ing awal proyek iki, kabeh penerbangan kang dilakukan saka landasan Saab ing Linköping migunkake acuan salah sijine "garis kotak" ukuran 9 m × 800 m kang dicat ing landasan pacu. Jarak pengereman uga dicendakake kanti nggedekake rem udara (migunakake kontrol permukaan kanggo menet pesawat marang arah ngisor, nggawe rem luwih bertenaga menet pesawat mengisor lan langkah sebanjure yaiku mutar kanard marang arah ngarep, ngubah kanard dadi rem udara kang gedhe, kanggo menet pesawat mengisor luwih sangar maneh.

kanggo jangka panjang Saab mempertimbangake kanggo migunakake mesin kang luwih anyar kaya General Electric F414 utawa versi thrust-vectoring saka mesin EJ200 duwene Eurofighter Typhoon utawa tanki bahan bakar tambahan utawa perpanjangan awak pesawat kanggo jarak tempuh kang luwih adoh.[5]


Radar[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: PS-05/A

Gripen migunakaké PS-05/A radar pulse-doppler, gawéan Ericsson lan GEC-Marconi, lan andhedhasar ing radar Blue Vixen duwéné Sea Harrier (kang uga mengilhami radar CAPTOR milik Eurofighter).

Radar iki mampu ndetèksi, nglacak lokasi , ngidentifikasi lan sacara otomatis njejak multi target ing nduwur utaw ngisor pesawat, laut darat utawa udara , ing kabèh kondisi cuaca.


Desain[sunting | sunting sumber]

Kanard Saab JAS 39 Gripen
Saab Gripen
ILA 2008 PD 113.JPG
JAS 39C, Brno, CIAF 2007
JAS Gripen
JAS-39D 43 HuAF
Rb15.JPG
JAS-39 Gripen Swedia


Varian[sunting | sunting sumber]

JAS 39 Gripen, Farnborough 2006
JAS 39A
JAS 39B
JAS 39C
JAS 39D
Gripen Demo
Gripen NG/IN

Operator[sunting | sunting sumber]

Operator Gripen merah, pemesan hijau dan pembeli potensial biru
JAS 39 Gripen Hungaria, 2007
Bendera_Republik Céko Republik Céko
Flag of Hongaria Hungaria
Bendera_Afrika Selatan Afrika Selatan
Flag of Swédia Swedia
Flag of the United Kingdom Britania Raya

Pemesan[sunting | sunting sumber]

Bendera_Thailand Thailand

Spesifikasi jet tempur Saab JAS 39 Gripen[sunting | sunting sumber]

Mesin Gripen

Karakteristik umum[sunting | sunting sumber]

  • Kru : 1 (2 untuk versi JAS 39B/D)
  • Panjang : 14,1 m
  • Lebar sayap : 8,4 m
  • Duwur : 4,5 m
  • Amba swiwi : 30,0 m²
  • Bobot kosong : 5.700 kg
  • Bobot terisi : 8.500 kg
  • Bobot maksimum lepas landas : 14.000 kg
  • Mesin : 1 unit Volvo Aero RM12 afterburning turbofan
  • Dorongan kering : 54 kN
  • Dorongan dengan pembakar lanjut : 80.5 kNWheel track: 2.4 m (7 ft 10 in)
  • Length (two-seater): 14.8 m (48 ft 5 in)

Kinerja[sunting | sunting sumber]

  • Kecepatan maksimum : Mach 2 (2.470 km/jam, 1.372 mph)
  • Radius tempur : 800 km
  • Jarak jangkau paling adoh : 3.200 km dengan tangki BBM eksternal
  • Batas maksimum ketinggian penerbangan : 15.240 m
  • Beban swiwi : 336 kg/m²
  • Rasio dorongan dan berat : 0,97

Persenjataan[sunting | sunting sumber]

  • 1 unit Cannon Mauser BK-27 kaliber 27 mm dengan 120 putaran
  • 6 unit rudal Rb.74 (AIM-9) atau Rb 98 (IRIS-T)
  • 4 unit rudal Rb.99 (AIM-120) atau MICA
  • 4 unit rudal Rb.71 (Skyflash) atau Meteor
  • 4 unit AGM-65 Maverick
  • 2 unit KEPD.350
  • 4 unit bom berpandu laser GBU-12 Paveway II
  • 4 pod roket kaliber 13,5 cm
  • 2 unit rudal anti kapal Rbs.15F
  • 2 unit bom Bk.90
  • 8 unit bom Mark 82
  • unit perangkat perang elektronika ALQ-TLS ECM

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sweden delivers final 3 Gripen fighter aircraft to Hungary. Gripen International. 13 Desember 2007.
  2. ^ Gripen team on target in South Africa. Gripen International. 13 November 2007.
  3. ^ Thailand to buy six Swedish Gripen fighters. Reuters.
  4. ^ Thailand selects Gripen and Erieye. Gripen International. 17 October 2007.
  5. ^ The SAAB JAS 39 Gripen, Vectorsite.net, 1 October 2007.

Deleng Uga[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:Aircontent

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Saab aircraft Cithakan:Pesawat militer-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Saab_Gripen&oldid=835415"