Nexus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Filsuf sing nganut paham materialis

Nexus yaiku tembang sing ducapaké dèning Alfred North Whitehead kanggé nduduhaké jaringan èntitas aktual saka alam dunya lan isiné.[1] Ing alam semesta iki èntitas aktual tersebar.[2] Èntitas aktual-èntitas aktual iki saling nabrakaké kabèh lan mbentuk èntitas aktual liyané.[3] Manaké èntitas aktual adidasar saka èntitas aktual-èntitas aktual sing bedha ing sisihé kasebut nèxus.[4] Panganggo tembung Nexus dicethusake kaliyam Whitehead kanggo nedhokaken realitas substansi sing akeh diwicarakake kaliyan penganut paham Materialisme.[5] ubstansi yaiku hakikat saka sesuatu.[5]. Ing njero filsafat proses, nexus kalebu saka akehe entitas aktual sing ana ing njero alam dunya iki.[6]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Albert North Whitehead. Filsafat Proses, Proses lan Realitas ing Kajian Kosmologi. 2009, Kreasi Wacana. Hlm. 32
  2. ^ (id)Sudarminta. 1991, Filsafat Proses, Sakedhip Pengantar Sistematik Filsafat Alfred North Whitehead. Yogyakarta: Kanisius. Hlm. 36-37.
  3. ^ (en)John B. Cobb dan David Ray Griffin. 1976, Process Theology, An Introduction. Philadelphia: The Westminster Press. Hlm. 14-16.
  4. ^ (en)Robert Audi. 1995, The Cambridge Dictionary of Philosophy. Cambridge: The Press Syndicate of the University of Cambridge. Hlm. 851-853.
  5. ^ a b (id)Paulus Budi Kleden. 2002, Dialog Antragama kalebu Terang Filsafat Proses Alfred North Whitehead. Maumere: Ledalero. Hlm. 24-33.
  6. ^ (id)Emanuel Bria. 2008, Jika Ada Tuhan Mengapa Ada Kejahatan: Percikan Filsafat Whitehead. Yogyakarta: Kanisius. Hlm. 36-38.

Daftar Pustaka[sunting | sunting sumber]

  • Audi, Robert (ed). 1995, The Cambridge Dictionary of Philosophy. Cambridge: The Press Syndicate of the University of Cambridge.
  • Bria, Emanuel . 2008, Jika Ada Tuhan Mengapa Ada Kejahatan: Percikan Filsafat Whitehead. Yogyakarta: Kanisius.
  • Cobb, John B. dan David Ray Griffin. 1976, Process Theology, An Introduction. Philadelphia: The Westminster Press.
  • Kleden, Paulus Budi . 2002, Dialog Antragama Dalam Terang Filsafat Proses Alfred North Whitehead. Maumere: Ledalero.
  • Sudarminta. 1991, Filsafat Proses, Sebuah Pengantar Sistematik Filsafat Alfred North Whitehead. Yogyakarta: Kanisius.
  • Whitehead, Albert North (terj.). 2009, Filsafat Proses, Proses dan Realitas Dalam Kajian Kosmologi. Kreasi Wacana.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nexus&oldid=835685"