Metabolit sekunder

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kopi ngandhut metabolit sekunder arupa kafein.

Metabolit sekunder yaiku senyawa metabolit kang ora esensial tumrap modhote organisme lan ditemokake ing bentuk kang unik antarane spesies siji lan liyane. [1]Saben organisme biyasane ngasilake senyawa metabolit sekunder kang beda-beda, malah bisa wae siji senyawa metabolit sekunder mung ditemokake ing siji spesies ing siji kingdom. [1]Senyawa iki ora mesti ngasialke, nanging mung nalika dibutuhake utawa ing fase-fase tertentu. [1] Fungsi matabolit sekunder yaiku kanggo mertahanake awak saka kondisi lingkungan kang ora apik, tuladhane kanggo ngatasi hama lan penyakit, narik polinator, lan minangka molekul sinyal.[1] Intine, metabolit sekunder digunakake organisme kanggo interaksi marang lingkungane.[1]

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Senyawa metabolit sekunder diklompokake dadi telung klompok utama, yaiku[2]

  1. Terpenoid (meh kabeh senyawa terpenoid ngendhut karbon lan hidrogen sarta disintesis lumantar jalur metabolisme asam mevalonat.) tuladhane monoterpena, seskuiterepena, diterpena, triterpena, lan polimer terpena.[2]
  2. Fenolik (Senyawa kang digawe saka gula sederhana lan duweni ali-ali benzena, hidrogen, lan oksigen ing struktur kimiane.) thuladane asam fenolat, kumarina, lignin, flavonoid, lan tanin.[2]
  3. Senyawa kang ngandhut nitrogen.[2] Tukadhane alkaloid lan glukosinolat.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (Inggris)R. Verpoorte, A. W. Alfermann (2000). Metabolic engineering of plant secondary metabolism. Springer. ISBN 978-0-7923-6360-6. Page.1-3
  2. ^ a b c d (Inggris)S. J. H. Rizvi, V. Rizvi (2008). Thin layer chromatography in phytochemistry. CRC Press. ISBN 978-1-4200-4677-9. Page.60-66
  3. ^ Jack Schultz. "Secondary Metabolites in Plants". 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Metabolit_sekunder&oldid=876436"