Manuk kucica alas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kucica hutan
Kucica hutan
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Passeriformes
kulawarga: Muscicapidae
Genus: Copsychus
Species: C. malabaricus
Jeneng binomial
Copsychus malabaricus
(Scopoli, 1788)

Kucica alas (Copsychus malabaricus), uga dikenal minangka Murai batu arupa manuk tukang ngoceh kang keadaane terancam akibat diburuan. Kalebu sajrone famili Muscicapidae utawa manuk cacing. Nyebar ing sekabehane pulo Sumatra, Semenanjung Malaysia, lan sebagiyan pulo Jawa. Pira-pira pakar nganggep ras saka Kalimantan Utara Kucica Alis-putih (Copsychus malabaricus stricklandii) minangka spesies dewe.

Ciri morfologis[sunting | sunting sumber]

Nduweni warna kand sekabehane meh ireng, kajaba bagiyan ngisor awak warna abang cerah nganti kuning tela kusam. ana Sithik semburat biru ing bagiyan ndas. Buntut dawa didegake yan nalika kaget. Awak ukurane 14-17 cm.[1]

Subspecies, ciri-ciri lan penyebarane[sunting | sunting sumber]

Copsychus malabaricus (White Rumped Shama) kagolong saka 19 sub-species:[sunting | sunting sumber]

  1. Copsychus interpositus (Nepal, India, Myanmar, Yunan -China, Thailand dan Indochina)
  2. Copsychus stricklandii (Sabah, Kalimantan)
  3. Copsychus andamanensis (Andaman, Nicobar)
  4. Copsychus albiventris (Andaman)
  5. Copsychus indicus (Nepal, Indochina)
  6. Copsychus pellogynus (Myanmar, Peninsular)
  7. Copsychus minor (Hainan-China)
  8. Copsychus mallopercnus (Malaysia)
  9. Copsychus javanus (Jawa Barat dan Jawa Tengah)
  10. Copsychus omissus
  11. Copsychus barbouri (Maratua, Kalimantan Timur)
  12. Copsychus leggei (Sri Lanka)
  13. Copsychus malabaricus (India)
  14. Copsychus macrourus (Con Son, Vietnam Selatan)
  15. Copsychus tricolor (Malaysia, Sumatra, Natuna Island dan Anamba)
  16. Copsychus melanurus (Sumatra bagian Barat, Enggano)
  17. Copsychus suavis (Sarawak, Kalimantan)
  18. Copsychus mirabilis (Prinsen Island)
  19. Copsychus nigricauda (Kangean Island)[2]

Copsychus luzoniensis (White Browed Shama) kagolong saka 4 subspecies, yaiku :[sunting | sunting sumber]

  1. Copsychus luzoniensis (Luzon, Catanduanes)
  2. Copsychus parvimaculatus (Polillo)
  3. Copsychus shemleyi (Marinduque)
  4. Copsychus superciliaris (Masbate, Negros, Panay, Ticao).[2]

Copsychus niger (White Vented Shama)[sunting | sunting sumber]

Nyebar ing Palawan, Calamian, Balabac, Sabang (all in Philippines).[2]

Copsychus cebuensis (Black Shama)[sunting | sunting sumber]

Urip ing wilayah Cebu Philippines.[2]

Trichixos pyrropygus (Orange Tailed Shama / Rufous Tailed Shama)[sunting | sunting sumber]

Nyebar ing Way Kambas, Thailand, Malaysia dan Borneo[2]

Ciri lanang lan wedok burung murai batu[sunting | sunting sumber]

Ciri lanang lan wedok murai batu diwasa sebenere gampang dibedakake. Kanggo murai kanti sub-spesies kang padha, mangka kanggo warna wulu lanang luwih mengkilat. arnane ireng pekat kebiruan (berkilau, nyambeliler, kaya berhologram), wondene warna abange utawa coklat, katon tajem kontras kanti warna ing sebelahe (ireng utawa putih).

Murai batu kang sak sub-spesies, buntut lanang luwih dawa ketimbang wedoke. Wondene lagune, lanang luwih bervariasi.[2]

Habitat[sunting | sunting sumber]

Jenis-jenis murai batu kang dikenal ing Indonesia yaiku:

  • Murai batu medan, Bukit Lawang, Bohorok, kaki G Leuser wilayah Sumatra Utara. dawa buntut 27 – 30 cm.
  • Murai Aceh, di kaki G Leuser wilayah Aceh. dawa buntut 25 – 30 cm.
  • Murai batu Nias, dawa buntut 20 – 25 cm. buntut sekabehane wernane ireng.
  • Murai Jambi, urip di Bengkulu, Sumatra Selatan, Jambi.
  • Murai batu Lampung, urip ing Krakatau, Lampung. Ukuran awak luwih saka Murai Medan. dawa buntut 15 – 20 cm.
  • Murai Banjar (Borneo), jenis iki paling populer ing Kalimantan, amerga kerep merajai ing pira-pira lomba ing Kalimantan.
  • Kalimantan Timur dan Kalimantan Selatan. dawa buntut 10 – 12 cm.
  • Murai Palangka (Borneo), dawa buntut 15 – 18 cm. urip ing Kalimantan Tengah lan Kalimantan Barat.
  • Larwo (Murai Jawa), urip ing Jawa Tengah dan Jawa Bara[2]

Sakliyane saka 8 sub-spesies murai batu ing duwur, isih ana murai batu kang asal saka negeri tangga, yaiku :

  • Murai batu Malaysia, wilayah Penang. buntut tipis lan dawa sekitar 30 – 33 cm lan postur awak luwih gedhe ketimbang murai medan.
  • Murai batu Thailand, urip ing perbatasan Thailand lan Malaysia, awak luwih gedi ketimbang murai medan, dawa buntut 32 – 35 cm lan warna ireng mengkilat indigo (kebiru-biruan).
  • Murai batu Philippine, wilayah Luzon dan Catanduanes. Jenis iki luwih tepat disebut murai hias, amerga nduweni warna awak kang apik banget.[2]

Murai batu akerabate dikelompokake sajone pira-pira species, yaiku:

  1. Copsychus malabaricus (White Rumped Shama),
  2. Copsychus luzoniensis (White Browed Shama),
  3. Copsychus niger (White Vented Shama)
  4. Copsychus cebuensis (Black Shama).
  5. Trichixos pyrropygus (Orange Tailed Shama / Rufous Tailed Shama).[2]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ ciri-ciri-spesifik-Murai-Batu-Medan, Kaunduh 20/12/12.
  2. ^ a b c d e f g h i murai-batu, (Kaunduh 20/12/12).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Manuk_kucica_alas&oldid=835764"