Kaisar Hongwu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Hongwu (Zhu Yuanzhang)

Kaisar Hongwu (Hanzi: 洪武, lair ing Fengyang, Provinsi Anhui, 21 September 1328 – tilar donya 24 Juni 1398 kanthi umur69 taun), kang jeneng asline yaiku Zhu Yuanzhang (朱元璋), yaiku wong kang ngedegake lan uga kaisar pisanan Dinasti Ming ana ing Tiongkok.[1] Dheweke dadi kaisar lan ngadegaké dinastiné sawisé bisa nggulingaké Dinasti Yuan (Mongol).[1] Ana ing sejarah Tiongkok, Zhu Yuanzhang iku salah siji saka kaisar kang asalé saka golongan rakyat jelata (kang liyane yaiku Liu Bang/ Kaisar Han Gaozu, kang ngedegake Dinasti Han).[2] Dheweke yaiku sawijining kaisar kang kontroversial, ana ing salah siji pihak dheweke banget ngopeni babagan kesejahteraan rakyate lan duwe usaha kanggo ningkatake taraf uripe rakyate, nanging dheweke uga dadi sawijining tiran kang ngebiri kebebasan lan seneng mateni wong-wong kang ngrewangi dheweke anggone munggah tahta merga dicurigai duwe potensi kanggo ngrebut tahtane.[1]

Biografi ringkes[sunting | sunting sumber]

Zhu lair ana ing Fengyang, Provinsi Anhui saka kulawarga petani mlarat kang jenenge Zhu Chongba (朱重八).[1] Nalika isih enom dheweke kerja dadi tukang angon sapi.[1][2] Merga konangan manggang lan mangan salah siji sapine dheweke banjur dipecat dening majikane.[1] Sawijining dina nalika ana wabah penyakit kang nyerang desane lan nyebabake akeh saka warga desa kang mati kalebu wong tuwane lan uga dulure.[1] Dheweke banjur dadi biksu ana ing Kuil Huangjue kanggo nyambung urip ana ing tengah-tengahé bencana kelaparan kang kadadéyan nalika jaman semana.[1] Ana ing biara iku dheweke banjur sinau kanggo maca lan nulis, nanging ora let suwe, biara iku ditutup merga kurang dana kang ndadekake dheweke kudu urip ora ngenah lan dadi tukang jaluk-jaluk.[1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)Kaisar Hongwu
  2. ^ a b (id)erabaru.net
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Hongwu&oldid=832693"