Henry III saking Perancis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Henry III
Henry III, 1570 by Jean de Court,
Musée Condé
King of Poland and Grand Duke of Lithuania
Pamaréntahan 16 May 1573 – 12 May 1575
poland 22 February 1574 (Wawel)
Didhisiki Sigismund II Augustus
Interrex
Pangganti Anna the Jagiellonian and
Stephen Bathory
Wali Jakub Uchański, Interrex
King of France
Pamaréntahan 30 May 1574 – 2 August 1589
Coronation 13 February 1575 (Reims)
Didhisiki Charles IX
Pangganti Henry IV
Garwa Louise of Lorraine
House House of Valois
Bapa Henry II of France
Ibu Catherine de' Medici
ing Saint Denis Basilica, France
Tapak asma
Agami Roman Catholic

Henry III saking Perancis (lair 19 September 1551 – tilar donya 2 Agustus 1589 kanthi umur37 taun) inggih menika raja saking Dinasti Valois ingkang kapilih dados raja saking Persemakmuran Polandia-Lithuania (1573-1575) ingkang mréntah minangka Raja Prancis saking taun 1574 ngantos panjenenganipun tilar donya. Henry III menika raja ingkang pungkasan saking Dinasti Valois.

Minangka putra ingkang kaping sekawan saking Raja Henry II saking Perancis kaliyan Catherine de 'Medici, Henry III boten dipunkajengaken kanggé nglenggahi tahta Perancis. Panjenenganipun dados calon kanggé ngisi gothangipun tahta ing Persemakmuran Polandia-Lithuania, lajeng panjenenganipun kapilih kanthi gelar kalih, inggih menika Raja Polandia kaliyan panguwasa Lithuania.

Paugeran Henry III tumrap Pilandia kaliyan Lithuania boten dangu ananging kawentar sanget. Artikel ingkang irah-irahanipun Henrician ingkang panjenenganpun tapak asmani dados Undang-undang ingkang nampi bilih Polandia saged madeg minangka subjek monarki elektif kanggé pemilu ing Polandia. Henry III nilaraken Polandia nalika yuswanipun 22 taun, sasampunipun pikantuk pawarta bilih panjenenganiun ingkang badhé dados ahli waris tahta Perancis.

Kerajaan Perancis saweg dipunrenggani déning Perang Agama lan otoritas Henry sampun dipunrisak déning partai politik ingkang dipunprabawani déning kekiyatan saking njawi, inggih menika Basa Katolik ingkang disengkuyung déning Spanyol, Protesten Heguenot ingkang disengkuyung déning Kerajaan Inggris, kaliyan Malcotents (Perancis) ingkang dipunpandhégani déning kakangipun Henry piyambak. Henry III inggih menika salah satunggaling politikus, kanthi alesan bilih monarki ingkang kiyat kaliyan agama ingkang preduli nylametaken Perancis saking kabibrahan.

Sasampunipun sédanipun rayinipun Henry kaliyan nalikanipun sampun cetha bilih Henry boten badh ngasilaken ahli waris, Perang Agama tuwuh dados krisis suksesi ingkang njalari perang ingkang dipunwastani Perang Tiga saking Henry. Ahli waris sah Henry III inggih menika sedhèrèk tebih saking Henry IV sakingè Perancis, salah satunggaling protestan. Bangsa Katolik dipunpandhégani déning Henry I ngupakara supados sumingkir saking suksesi ngupakara Katolik, minangka ahli waris saking Henry III.

Taun 1589, Jacques Clément, salah satunggaling Katolik fanatik, mrejaya Henry III ingkang lajeng dipungantosaken dening Raja Navarre. Kados Henry IV, panjenenganipun dipunanggep bilih tahta Perancis sampun dipunéwahi tumuju Katolik kangge raja Perancis ingkang sepisan saking Bourbon.