Déklinasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sistem Koordinat Ekuator

Déklinasi, utawa jroning Basa Inggris disebut Declination (Dec), kanthi simbol δ, iku istilah astronomi sing digandhèngaké karo sistem koordinat ekuator. Déklinasi minangka salah siji saka rong koordinat bola langit ing sistem koordinat ekuator. Koordinat liyané yaiku Asensio rekta.

Déklinasi bisa dibandhingakké karo garis lintang, sing diprojeksi menyang bola langit, lan diukur jroning derajad ka arah lor saka ekuator langit. Amarga saka kuwi, titik ing lor ekuator nduwèni déklinasi positif, lan titik ing kidul nduwèni déklinasi negatif.

Conto:

  • Sawiji objek ing ekuator langit nduwèni déklinasi 0°.
  • Sawiji objek persis ing dhuwur kutub lor nduwèni déklinasi +90°.
  • Sawiji objek persis ing dhuwur kutub kidul nduwèni déklinasi −90°.

Tandha ing déklinasi tetep ditulis senadyan nilainé positif.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Déklinasi&oldid=829119"