Buddha Mahayana

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Mahayana (asal saka basa Sansekerta: महायान, mahāyāna sing sacara harafiah tegesé 'Kendaraan Besar') iku siji saka loro aliran utama Agama Buddha lan minangka istilah pambagéan filosofi lan ajaran Sang Buddha. Mahayana, sing dilairaké ing India, dipigunakaké ing telu pangertèn utama:

  1. Minangka tradhisi sing isih ana, Mahayana minangka kumpulan paling gedhé saka loro tradhisi Agama Buddha sing ana, sing liyané ya iku Theravada. Pamérangan iki kerep dadi pasulayan déning manéka klompok.
  2. Miturut cara pamérangan klasifikasi filosofi Agama Buddha adhedhasar aliran Mahayana, Mahayana ngarujuk marang tingkat motifasi spiritual[1] (sing dikenal juga dengan sebutan Bodhisattvayana [2]) Adhedhasar pamérangan iki, pendekatan pilihan sing liya disebut Hinayana, utawa Shravakayana. Bab iki uga dikenal jroning Ajaran Theravada, ananging ora dianggep minangka pendekatan sing trep.[3]
  3. Miturut susunan Ajaran Vajrayana ngenani pamérangan jalur pengajaran, Mahayana ngarujuk marang siji saka telu dalan tumuju pencerahan, loro liyané ya iku Hinayana lan Vajrayana. Pamérangan pengajaran jroning Agama Buddha Vajrayana, lan ora dikenal jroning ajaran Agama Buddha Mahayana lan Theravada

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Harvey, Introduction to Buddhism, Cambridge University Press, 1990, page 94
  2. ^ (en) The Mahayana, 'Great Vehicle' or 'Great Carriage' (for carrying all beings to nirvana), is also, and perhaps more correctly and accurately, known as the Bodhisattvayana, the bodhisattva's vehicle. Indian Buddhism, A. K. Warder, 3rd edition, 1999, p.338
  3. ^ Peter Harvey, "An Introduction to Buddhist Ethics." Cambridge University Press, 2000, page 123.

Cithakan:Buddhisme-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Buddha_Mahayana&oldid=830840"