Bioma

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Wikifikasi

Sedaya utawi sapérangan saking artikel punika prayogi dipun wikifikasi.

Bioma Tundra

Bioma menika kumpulan taneman ing pamanggèan tertentu, lan diciriaken kalèan vegetasi ingkang dominan ing pamanggèan menika. [1] Namanipun bioma, biasnipun saking taneman ingkang dominan ing pamanggenan menika. Ing bumi menika wonten 7 macem bioma, inggih menika : tundra, taiga , gurun (padang pasir), padang rumput, savana, hutan hujan tropis, lan hutan decidous (gugur).

Bioma Gurun dan Setengah Gurun[sunting | sunting sumber]

Bioma gurun dan setengah gurun langkung kadah ing Amerika Utara, Afrika Utara, Australia lan Asia Barat. [2] Ciri-ciri:

  1. Curah hujan langkung rendah, + 25 cm/tahun[2]
  2. Penguapan banyu langkung cepet katimbang presipitasi [2]
  3. Kelembaban udara langkung rendah[2]
  4. Bedanipun suhu wanci enjang lan wanci dalu langkung duwur (wanci enjang 45 C, lan wanci dalu saged ngantos 0 C)
  5. Lemahipun tandus amargi boten saged nyimpen banyu.[2]

Bioma Padang Rumput[sunting | sunting sumber]

Bioma padang rumput wonten ing pamanggenan tropis sampai ngantos pamanggenan iklim sedang, contohipun Hongaria, Rusia Selatan, Asia Tengah, Amerika Selatan, Australia. [2] Ciri-ciri:

  1. Curah hujan menika 25 – 50 cm/tahun, ing pamanggenan padang rumput curah hajannya ngantos 100 cm/tahun. [2]
  2. Curah hujan yang relatif rendah lan boten teratur.
  3. Babagan mekaten nyebabaken porositas lan drainase kurang sae, lan taneman-taneman boten saged mundhut banyu.

Bioma Sabana[sunting | sunting sumber]

Bioma sabana menika padang rumput ingkang diselingi kayu-kayunan. Sabana menika dibedaaken dados kalih, inggih menika :

Sabana murni[sunting | sunting sumber]

Dipun wastani sabana murni, menawi kayu-kayu ingkang nyusun sabana menika kasusun saking setunggal jenis taneman.

Sabana campuran[sunting | sunting sumber]

Dipun wasatani sabana campuran menawi kayu-kayu ingkang nyusun sabana menika kasusun saking setunggalwarna-warni jenis taneman.

Bioma Hutan Tropis[sunting | sunting sumber]

Bioma hutan tropis menika bioma ingkang kagunan warna-warni taneman kalean kewan ingkang langkung duwur. Kajaba aliran sungai Amazone-Orinaco, Amerika Tengah, daerah Asia Tenggara lan Papua Nugini, dan lembah Kongo di Afrika. Ciri-ciri:

  1. Curah hujannya duwur, lan sami saben taun, inggih menika 200 – 225 cm/tahun.
  2. Matahari bersinar saben taun.
  3. Perubahan suhu saben sasi langkung alit.
  4. Boten wonten bedanipun suhu wanci enjang lan wanci dalu

Hutan Musim[sunting | sunting sumber]

Wonten ing pamanggenan hutan tropis. Ciri-ciri :

  1. Kayu-kayu menika tahan saking kekeringan lan termasuk taneman tropofit
  2. Naminipun sami kalean nami taneman ingkang dominan
  3. Hutan Lumut

Hutan lumut kadah ing lereng gunung utawi pegunungan ing ketinggian dhuwuripun batas kondensasi uap air. Dipunwasatani hutan lumut amargi taneman lumut ingkang paling dominan. Lumut menika boten namung ing wewatuan, nanging saged ing kayu-kayu. Hutan lumut menika, boten namung wonten lumut, nanging kayu-kayu ingkang ditutupi kalean lumut. Amargi saben dinten jawah, dadosaken kelembapan ingkang duwur lan suhu rendan, lan miyosaken embun saben-saben.

Bioma Hutan Gugur (Deciduous Forest)[sunting | sunting sumber]

Ciri khas bioma hutan gugur menika taneman ing musin dingin godong-godongipun merangas. Bioma menika ing Amerika Serikat, Eropa Barat, Asia Timur, lan Chili. Ciri-ciri:

  1. Curah hujan sami saben tahun, 75 – 100 cm/tahun.
  2. Kagungan 4 musim : musim panas, musim dingin, musim gugur lan

musim semi

  1. Warnanipun taneman langkung rendah katimbang bioma tropis

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Bioma (dipununduh tanggal 4 November 2012) (diundhuh tanggal 17 Septeber 2012)
  2. ^ a b c d e f g (id)macam-macam bioma (dipununduh tanggal 4 November 2012)

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bioma&oldid=835128"