BGM-109 Tomahawk

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tomahawk
300px
BGM-109 Tomahawk
Tipe Peluru kendali jelajah, segala kondisi cuaca dan memiliki kecepatan subsonik
Papan asal Flag of the United States Amerika Serikat
Sajarah panggunaan
Dianggo 1983-sekarang
Production history
Pabrik General Dynamics (dahulu)
Raytheon/McDonnell Douglas
Rega $1,066,465 (Block IV Variant, FY11 $) [1]
Specifications
Bobot 2.900 lb (1,300 kg)
Dawa Tanpa booster : Cithakan:Convert/LoffAonDbSoff2

Dengan booster : Cithakan:Convert/LoffAonDbSoff2

Diameter 204 in (5.2 m)

Warhead Conventional: 1,000 lb (450 kg) Bullpup, or submunitions dispenser with BLU-97/B Combined Effects Bomb, or a 200kt (840 Tj) W80 nuclear device (inactivated in accordance with SALT)
Detonation
mechanism
FMU-148 since TLAM Block III, others for special applications

Engine Williams International F107-WR-402 turbofan
mengunakan bahan bakar TH-dimer
dan booster bahan bakar roket
Wingspan Cithakan:Convert/LoffAonDbSoff2
Operational
range
Cithakan:Convert/nmi
Kcepetan Subsonic, sekitar 550 mph (880 km/h)
Guidance
system
GPS, TERCOM, DSMAC
Launch
platform
Vertical Launch System (VLS) dan horizontal submarine torpedo tubes (dikenal dengan nama TTL (torpedo tube launch))

Tomahawk inggih punika peluru kendali jelajah jarak tèbih ing sèdaya kahanan cuaca lan gadahi kècepatan subsonik. ingkang wiwitan dipuntèpangakèn ing taun 1970 dèning General Dynamics, pèluru kèndali punika (misil) dipundèsain kanggè jarak nèngah lan tebih, sagèd mibèr rendah lan ugi sagèd dipunluncurakèn saking darat lan ngandap toya .tuladhani punika sampun pitèn-pintèn kali dipunrèmbakakèn, ing wanci punika dipunproduksi dèning Raytheon. Perusahaan dirgantara McDonnell Douglas (sakpunika Boeing Defense, Space & Security) nate ndamel peluru kendali jelajah punika[2].

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Tomahawk inggih punika sebuah rudal (peluru kendali) jelajah utawi ing istilah internasional dipuntepang dados Cruise missile ndamelan Amerika Serikat ingkang dipunengge dening angkatan laut AS, (US Navy)

kaliyan ndawa 5,56 - 6,25 meter, Tom kangge hulu ledak konvensional ngantos 500 kg.

wiwit nepangaken taun 1970an dening perusahaan General Dynamics. wiwitanipun rudal punika dipundamel kangge saged dipunluncuraken saking kapal selam. ananging, seiring ngerembake teknologi, rudal Tomahawk punika nderek saged polesan ing pundhikemawon utaminipun saking sisi teknologi navigasi lan mesin, kangge mbetahaken dherek ngerembag jaman. ing wanci punika Rudal Tomahawk dipunproduksi dening pabrik Raytheon lan sebagian ugi ing produksi dening McDonnell Douglas.

sakpunika Tomahawk mboten namung saged dipunluncuraken saking kapal selam , ananging saged ugi dipunluncuraken saking moda sanes kadasta kapal laut, peluncur darat ugi saking pesawat terbang.

Kangge urusan hulu ledak, rudal punika saged dipunpasang aneka warni hulu ledak, menawi konvensional, TNT utawi nuklir. berat lan ukuran hulu ledak punika bervariasi, gumantung tipe rudal lan kabetahinipun. Saben-saben rudal punika gadahi berat 1.440 kg.

Wonten pinten-pinten varian saking Rudal Tomahawk punika, antawiaipun inggih punika ; rudal tomahawk punika saged TLAM-C, rudal tomahawk ingkang saged ngelepasaken bom utawi bomblet-dispensing land attack TLAM-D, Rudal tomahawk inggih punika hulu ledak nuklir utawi nuclear land attack TLAM-A lan TLAM-N (tidak dikembangkan), lan Rudal Tomahawk anti kapal permukaan utawi Anti-Ship Missile (TASM).

Sedaya jenis rudal tomahawk ginaaken pemandu : Global Positioning System (GPS), terrain contour matching (TERCOM), supados saged miber rendah nyusuri kontur bumi, punika amargi mboten asring rudal punika terbang namung ing ketinggian pinten-pinten puluh meter kemawon. Deteksi sinar infra merah ugi menika mustahil, amargi mesin turbofan namung mancaraken kedhik benter . Rudal Tomahawk ugi dipunjangkepi sistem Korelasi Pencocokan Area digital, kontrol Time of Arrival (waktu tempuh), lan mesin turbo.

Rudal punika saged dipunginaaken kangge menggempur pinten-pinten sasaran mboten gerak, kadasta pusat-pusat komunikasi lan pertahanan udara, kalebet sasaran ingkang sangat sulit . kangge nggempur sasaran ing darat, Tomahawk dipuntuntun dening radar jarak tebih Tercom kaliyan kabetahan nepangi kontur daratan. Radar kasebut ginaaken data peta-peta kangge nemtuaken panggenan rudal kasebut. menawi dipunbetahaken, arah lan panggenan rudal saged dipunleresaken supados tepat sasaran.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:Rudal-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=BGM-109_Tomahawk&oldid=835473"