Zelda Sayre Fitzgerald

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Zelda Sayre Fitzgerald
Zelda Fitzgerald portrait.jpg
LairZelda Sayre
(1900-07-24)24 Juli 1900
Montgomery, Alabama, Amérikah Sarékat
Pati10 Maret 1948(1948-03-10) (umur 47)
Asheville, North Carolina, Amérikah Sarékat
PakuburanSt. Mary's Catholic Cemetery, Rockville, Maryland, Amérikah Sarékat
PakaryaNovèlis, pambeksa, citrakara, lan sosialite
WiyataSidney Lanier High School
BojoFrancis Scott Key Fitzgerald
AnakFrances Scott Fitzgerald

Zelda Sayre Fitzgerald yaiku novèlis, pambeksa, citrakara, lan sosialite kang lair ing Montgomery, Alabama, Amérikah Sarékat tanggal 24 Juli 1900.[1][2] Dhèwèké tilar donya ing Asheville, North Carolina, Amérikah Sarékat tanggal 10 Maret 1948 nalika umur 47 taun. Zelda dadi bojoné Francis Scott Key Fitzgerald kang uga dadi panitra ing Amérikah Sarékat.[3][4] Panitra kang duwé prakara gangguan psikologis iki dadi simbul saka Roaring Twenties, yaiku gegambaran wong wédok bébas kang diarani flapper.[5][6][7][8]

Cipta ripta[besut | besut sumber]

Nalika ing taun 1930, Zelda stres lan duwé gangguan psikologis amarga dhèwèké ora kasil dadi pamain balerina. Amarga prakara kuwi, wiwit sasi Juni 1930 nganti Sèptèmber 1931 dhèwèké mapan ing Klinik Les Rives de Prangins, Nyon, Switserlan.[9] Sawisé kuwi, nalika sasi Fèbruari 1932 dhèwèké mlebu Klinik Phipps ing Universitas Johns Hopkins.[10] Zelda ing kono ngrampungaké novèl kang diwènèhi sesirah "Save Me the Waltz".[11][12]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Milford, Nancy (1983). Zelda: A Biography (Harper Colophon Books). New York: Harper Collins. k. 14. ISBN 978-006-0910-69-3. 
  2. Milford, Nancy (2013). Zelda: A Biography (Harper Perennial Modern Classics). New York: Harper Collins. k. 14. ISBN 978-006-2032-46-1. 
  3. Ratriani, Virdita Rizki (2019-12-21). "Mengenang Francis Scott Key Fitzgerald, Penulis Novel The Great Gatsby". Kompas (ing basa Indonesia). Dijupuk 2020-02-17. 
  4. Editors Biography (2017-02-21). "Zelda Fitzgerald Biography". The Biography Website (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-17. 
  5. Pike, Deborah (2017). The Subversive Art of Zelda Fitzgerald. Columbia: University of Missouri Press. k. 34. ISBN 978-082-6221-04-9. 
  6. Martin, Linda Wagner (2019-10-04). "Zelda Sayre Fitzgerald: An American Woman's Life". Goodreads (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-17. 
  7. Alabama Heritage (2005-01-01). "A Special Section on Zelda Fitzgerald". Alabama Heritage (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-17. 
  8. Quealy, Gerit (2019-06-18). "Icons of the Roaring Twenties". The Biography Website (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-17. 
  9. Curnutt, Kirk (2016-01-28). "Zelda Sayre Fitzgerald". Encyclopedia of Alabama (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-17. 
  10. Zelazko, Alicja (2005-01-01). "Zelda Fitzgerald (American Writer and Artist)". Encyclopedia Britannica (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-17. 
  11. Martin, Linda Wagner (2004). Zelda Sayre Fitzgerald: An American Woman's Life. New York: Palgrave Macmillan. k. 204. ISBN 978-023-0597-91-4. 
  12. Alabama Women's Hall of Fame (2005-01-01). "Zelda Sayre Fitzgerald (1900-1948)". Alabama Women's Hall of Fame (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-17. 

Pranala jaba[besut | besut sumber]